Berichten over verslechtering relatie tussen Rabat en Moskou

Verschillende media berichten over de verslechterende relatie tussen Marokko en Rusland. De hoofdoorzaak hiervan is volgens dezelfde media de goede samenwerking tussen Algiers en Moskou.

Op 1 september 2021 heeft Rusland nieuwe beperkingen opgelegd aan reizigers die uit Marokko komen. De onderdanen van Mohamed 6 die Rusland willen binnenkomen moeten uitsluitend via directe vluchten of via Wit-Rusland reizen.

Een maand later berichtte de Russische ambassade in Rabat dat het Allawitisch koninkrijk besloten had directe vluchten van en naar Rusland op te schorten. De reden van dit besluit werd niet gegeven. Media speculeerden toen dat het te maken had met de coronasituatie in Rusland.

Kort na dit besluit van Rabat lichtte Rusland de Arabische Liga in dat de conferentie van het ‘Russisch-Arabische Samenwerkingsforum’ op 28 oktober, die gepland was in Rabat, uit te stellen. Volgens Russische media heeft Sergej Lavrov dan geen tijd en moet de bijeenkomst uitgesteld worden voor een onbepaalde tijd.

Rusland besloot ook haar burgers uit het koninkrijk van Mohamed 6 te repatriëren, aldus de media.

Vorige week vrijdag keerde de Russische ambassadeur naar Rusland. Volgens de officiële berichtgeving ging de ambassadeur vakantie vieren in zijn land.

Volgens sommige waarnemers en media zijn deze besluiten het bewijs van de verslechterende relatie tussen Rabat en Rusland.

Mohamed 6 zou de goede relaties tussen Moskou en Algiers niet op prijs stellen, met name de samenwerking op militair gebied.

De Algerijnse website Algerie Part berichtte in april dat twee Russische delegaties in Ohran aankwamen om de oprichting van een Russische marinebasis te bestuderen. In 2018 hadden Algiers en Moskou een akkoord bereikt over de marinebasis, maar het dossier werd uitgesteld door interne problemen in Algerije.

Vorige maand namen Russische onderzeeërs deel aan een Algerijnse militaire oefening aan de westelijke grens.

Arabicpost meldt dat Mohamed 6 waarde hecht aan de relatie met Moskou en dat de reden is waarom de Marokkaanse media er niet over berichten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.