Bezorgde klanten van Rif Iskane willen krachten bundelen

De Marokkaanse vastgoedsector lijdt al jaren en in 2018 kromp het zelfs met 3.7 procent. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de problemen alleen maar verergerd en neemt de vastgoedverkoop sindsdien een duikvlucht.

De onzekerheid in de Marokkaanse financiële en vastgoedmarkt wordt ook gevoeld hier in Europa. Europese Riffijnen die van een appartement aan de kust van de stad Al Hoceima droomden vrezen nu hun spaargeld kwijt te raken.

‘In 2014 en 2015 werd met gelikte folders vol beloftes vooral in Nederland en België geadverteerd op Marokkaanse bijeenkomsten. In de zomer van 2020 staat er een half afgebouwd project waar nagenoeg geen activiteit meer is.’ zegt een van de bezorgde kopers die contact zocht met Arif News.

Vele kopers hebben zich afzonderlijk gemeld bij de projectontwikkelaar Al Hoceima Sakane (Rif Iskane) welke hun afscheept met uiteenlopende smoezen. De maat is vol en een groep kopers wil zich gaan verenigen om de projectontwikkelaar tot de orde te roepen, ze hebben daarvoor een Facebookpagina opgericht (link). De groep roept andere gedupeerden op om zich aan te sluiten bij de pagina. De kopers willen dat de staat instaat voor de rechten van de kopers uit het buitenland. En waarschuwen dat dit soort negatief nieuws de vastgoedsector in Marokko verder zal beschadigen.

De bezorgde kopers hebben echter een zwakke positie omdat de eigenaar van Al Hoceima Sakane en Rif Iskane, Mohamed El Hammouti is. De laatste is een parlementariër en een trouwe handlanger van het regime in Arif. El Hammouti maakt deel uit van de lobby die in het leven werd geroepen door het Marokkaanse regime na de aardbeving van 2004. De lobby, waartoe ook Ilyas El Omari behoort, krijgt bescherming van de staat in ruil voor het behartigen van de belangen van het regime in Arif.

Met de bescherming van het regime wist El Hammouti en andere leden van de lobby in een mum van tijd multimiljonairs te worden. Een groot deel van hun rijkdom komt uit illegale praktijken in de vastgoedsector. De lobbygroep werd al gauw vastgoedmaffia genoemd in Al Hoceima.

Een van de eisen van de Riffijnse volksbeweging was een einde maken aan deze vastgoedmaffia. Het was daarom niet verrassend dat El Hammouti en zijn partners hun mensen en geld hebben ingezet tegen de volksbeweging. El Hammouti werd genoemd bij meerdere oplichtingszaken, waaronder de zaak waarin hij beschuldigd wordt zijn eigen politieke partij (PAM) te hebben opgelicht voor 4 miljard centim (+/- 4 miljoen euro). Mohamed El Hammouti lijkt vooralsnog onaantastbaar te zijn.

Lees ook:

Gelekte audio van onroerend goed maffia in Al Hoceima

Marokkaanse vastgoedsector lijdt verlies voor het vierde achtereenvolgende jaar

Vastgoedsector Marokko in verstikkende crisis

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.