BMW bestelt voor 100 miljoen euro kobalt van koninklijk bedrijf

De BMW Group heeft een leveringscontract getekend met het Marokkaanse mijnbouwbedrijf Managem Group voor kobalt voor gebruik in accucellen ter waarde van circa 100 miljoen euro.

Volgens de Duitse autofabrikant dekt dit vijfjarige contract (2020 – 2025) met Managem Group ongeveer 1/5 van de kobaltbehoeften. Het bedrijf haalt de resterende 4/5 van het benodigde kobalt uit Australië.

Het kobalt zal worden gebruikt om de batterijcellen die in de elektrische auto’s worden geïnstalleerd te voorzien van BMW’s ‘vijfde generatie’ elektrische aandrijvingen. De eerste van deze voertuigen die dit jaar op de markt komt is de iX3, meldt Electrive.

Managem Group is actief in de extractie, opwerking en handel in courante en edele metalen, kobalt en andere mineralen, in Marokko en elders in Afrika. Groupe Managem staat genoteerd op de Beurs van Casablanca en wordt gecontroleerd door het investeringsfonds Al Mada.  De grootste aandeelhouder van Al Mada is SIGER, een holding die toebehoort aan de Marokkaanse koninklijke familie.

Het kobalt wordt gewonnen in de Bou Azzer-mijn, ten zuiden van Ouarzazate. In deze gemarginaliseerde Amazigh regio wordt naast kobalt ook arseen, goud, zilver, nikkel en molybdeen gewonnen door het bedrijf van de Allawieten.

Lees ook:

Marokkaans koninklijk bedrijf betrokken bij mogelijke goudsmokkel in Soedan

Koninklijk mijnbedrijf boekt ruim 2 miljard dirham winst in eerste helft van dit jaar

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.