Bosbrand Chaouen woedt voor vierde dag, dorpelingen verlaten hun huizen

De bosbrand die afgelopen zaterdag uitbrak in de provincie Chaouen woedt nog door in verschillende plekken en komt steeds dichter bij verscheidene dorpen. Ruim 1.100 hectare bos is reeds vernietigd door de brand.

Marokkaanse media melden dat afgelopen nacht veel dorpelingen moeite hadden met ademhalen door de rook en dat andere dorpelingen hun huizen verlieten uit angst voor de brand.

Naast de dennen en kurkeiken heeft de brand ook hectares olijfbomen, vijgbomen en hasjplanten verwoest. De materiele schade voor de dorpelingen is groot omdat de brand hun enige inkomstenbron compleet heeft verwoest.

Lokale activist, Abdellah Jaout, zei dat het gebied meerdere branden kende in de afgelopen twee jaar. De activist uit Chaouen benadrukte dat ‘heel het Rifgebergte bedreigd wordt door het verdwijnen van de waterbronnen die gecontroleerd worden door invloedrijk mensen in de regio (handlangers van het regime)’.

Afgelopen nacht brak een brand uit in de streek Ait Abdellah in de naburige provincie Al Hoceima. De brand werd geblust dankzij de snelle reactie van de lokale inwoners. Gisteren braken er ook twee branden uit in de provincie Driouch, een in Temsamane en de andere in Ait Ourich. De twee branden werden op tijd geblust.

Lees ook: Bosbrand Chaouen woedt voor 3e dag, al 750 hectare bos in de as gelegd

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.