Boussouf: Marokkaanse diaspora doelwit vestigingslanden

De voorzitter van de ‘Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland‘ (CCME), Abdellah Boussouf, verklaarde tegen de Marokkaanse pers dat de Marokkaanse gemeenschap wereldwijd het doelwit is geworden van verschillende bedreigingen.

Volgens de Marokkaanse functionaris die in Spanje vervolgd wordt voor spionage en corruptie is de Marokkaanse diaspora het doelwit van rekrutering door bepaalde religieuze stromingen. De diaspora is volgens Boussouf ook het doelwit van een aantal landen die hun banden met Marokko willen afsnijden.

Abdellah Boussouf gaf aan dat de CCME, in het leven geroepen door koning Mohamed 6, de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland versterkt om in staat te zijn Marokkaanse belangen te behartigen, met aan top de kwestie van de ‘nationale integriteit’. Boussouf zei verder dat er een speciaal programma is opgesteld om dit doel te realiseren.

Het hoofd van CCME verklaarde ook dat de diaspora altijd aanwezig is om de ‘Marokkaanse Sahara‘ (Westelijke Sahara) te verdedigen, of het nou in Geneve, New York, België of Frankfurt is. Daarom biedt CCME hulp en informatie voor Marokkaanse organisaties in het buitenland. ‘Het doel is niet het ontketenen van een oorlog met de andere partijen, maar ons recht te laten zien‘, voegde hij eraan toe.

Boussouf sloot zijn interview met Al Ousboue af met: ”de zaak bevalt sommigen niet, die de diaspora willen isoleren, en die niet willen dat er een partij (Marokko) is die erop gebrand is de diaspora weerbaar te maken om uit de klauwen te blijven van degenen die onze gemeenschap het terrorisme in willen slepen, of hen willen opzetten tegen hun thuisland of hun banden met Marokko willen verbreken.”

Eerder deze maand vertelde Boussouf tegen het Turkse persbureau dat ‘racisme en islamofobie onze diaspora bedreigen’.

De vijandige uitlatingen van de Marokkaanse ambtenaar komen in het licht van de groeiende kritiek op de activiteiten van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Europa. Die via moskeeën en handlangers van ambassades de greep van Rabat op de diaspora stevig houden.

Abdellah Boussouf werd deze maand in het zonnetje gezet in Marokko. Hij kreeg een prijs waarvan Ahmed Aboutaleb erevoorzitter van is.