Broer overleden Marokkaanse soldaat: ‘Hij stierf in de Sahara en niet in Centraal-Afrika’ (video)

Vorige week meldden Sahrawi en Algerijnse media dat de Marokkaanse soldaat Mohamed El Atmani omkwam tijdens de gevechten met het Sahrawi leger. De Sahrawi journalist Radi Ellili plaatste een video van een lijkwagen een huilende man met de volgende tekst: ‘het moment van de aankomst van het lichaam van de Marokkaanse soldaat Mohamed El Atmani in Itzar, die stierf in de veldslagen van de Westelijke Sahara’.

De Marokkaanse media ontkenden direct en noemden het het nieuws propaganda van de vijand. Far-Maroc, een ‘onofficiële’ Facebookpagina van het Marokkaanse leger die als bron wordt gebruikt door de Marokkaanse media, zei dat het Marokkaanse leger geen huurlingenleger is om de dood van haar leden te verzwijgen. De pagina zei dat iedereen die nieuws over de dood van onze soldaten verspreidt een verrader is en dat hij/zij geblokkeerd zal worden van de pagina. Far-Maroc riep ook het openbaar ministerie op om de pagina’s die dit soort nieuws verspreiden te vervolgen.

Naast de Marokkaanse media en sociale media werden ook duizenden trollen ingezet om de massa’s wijs te maken dat Mohamed El Atmani in Centraal-Afrika stierf en dat er geen gevechten zijn in de Westelijke Sahara. Naast het verspreiden van propaganda van Rabat rapporteren deze trollen ook elk kritisch geluid om deze critici te blokkeren op Facebook.

Rabat leek haar zin te krijgen en de massa’s geloofden de boodschap van de duizenden trollen die aangemaakt zijn met de hulp van de Europese Unie. Maar gisteren ging een video van de broer van Mohamed El Atmani viraal op sociale media.

In de video vraagt de man te stoppen met het verspreiden van vals nieuws over zijn broer. Hij benadrukt dat zijn broer overleed in de gevechten tegen het Sahrawi leger en dat hij niet overleed aan een beet van een giftig insect in een Afrikaans land.

Radi Ellili zegt dat Mohamed El Atmani niet de enige Marokkaanse soldaat is die overleed tijdens de gevechten. Volgens de Sahrawi journalist, die ooit voor de Marokkaanse staatstelevisie werkte, worden deze gevallen soldaten stiekem begraven omdat Marokko niet wil toegeven dat zijn leger verliezen lijdt in de Westelijke Sahara.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.