Broer politieke gevangene El Bachir opgepakt voor Facebookberichten

De Riffijnse burger Hassan Benchaib is eergisteren donderdag opgepakt voor de deur van zijn huis in de stad Ait Bouayach in de provincie Al Hoceima. Hassan Benchaib is de broer van de Riffijnse politieke gevangenen Bachir Benchaib die in 2012 werd opgepakt en tot 12 jaar celstraf is veroordeeld voor zijn deelname aan de Ait Bouayach-protesten.

Volgens verschillende nieuwssites waaronder Alaoual en Dalil Rif wordt Hassan Benchaib vervolgd voor zware aantijgingen waaronder ”opruien tegen de territoriale integriteit van het Koninkrijk, het aanzetten tot rebellie, dreigen met het begaan van een misdrijf, aanzetten tot het plegen van misdaden, het beledigen van ordetroepen, oproepen tot deelname aan een ongeautoriseerde demonstratie, etc..”.

Volgens het Marokkaanse regime zou Hassan dit gedaan hebben op zijn Facebookaccount. Maar wie de pagina van Hassan bezoekt vindt niks strafbaars, behalve dat hij aandacht vraagt voor het onrecht dat het regime het gebied en zijn broer Bachir aan doet.

Ironisch is dat een van de laatste berichten van Hassan ging over zijn arrestatie in 2012. Het bericht dat van 16 mei 2019 dateert luidt: ”Op dezelfde dag als vandaag, op 16/05/2012 ,werd ik opgepakt samen met mijn dierbare kameraad Mohamed Ahabbad, een zwarte dag voor de ’20 Februari Beweging Ait Bouayach”. Zijn laatste bericht was op 20 mei 2019, het was een kort bericht: ”De sfeer is somber in onze Arif”.