Canada verleent asiel aan Franse staatsburger belaagd door Marokkaanse inlichtingendiensten

Canada kent vluchtelingenstatus toe aan Zakaria Moumni. De Franse burger en voormalig kampioen kickboksen die door de Marokkaanse geheime diensten in Frankrijk wordt lastiggevallen kreeg op 26 mei van Canada politiek asiel. Zakaria Moumni werd in Frankrijk niet beschermd zegt hij vandaag in een interview in Le Monde.

Zakaria Moumni heeft tijdens een live programma op televisiezender TV5 Monde, zijn Marokkaanse paspoort gescheurd uit onvrede over de marteling die hij in Marokko onderging.

Naar aanleiding daarvan ontstonden tussen Frankrijk en Marokko diplomatieke spanningen. De justitiële samenwerking was zelfs stopgezet na een politie-inval in de woning van de ambassadeur van Marokko in het Franse Neuilly. De politie was toen op zoek naar Abdellatif Hammouchi, de baas van de Marokkaanse politie en geheime dienst DST. Volgens Moumni was Hammouchi betrokken en aanwezig bij zijn marteling in Marokko.

Sindsdien is Zakaria Moumni, die regelmatig fulmineert via zijn veelbekeken YouTube kanaal tegen de Makhzen tot persona non grata verklaard. Rabat probeert hem koste wat kost aan te pakken, onder andere door Interpol te vragen om zijn uitlevering.

Zakaria Moumni en andere critici van het Marokkaanse regime kwamen ook in beeld via een arrestatiebevel.

Freedom House maakt zich grote zorgen over de transnationale repressie door autoritaire landen. Marokko wordt gerekend tot de landen die zich buiten zijn grenzen dissidenten met man en macht probeert te intimideren, te bespioneren en monddood te maken. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie roept democratische landen op tot actief beleid tegen de groeiende invloed van autoritaire regimes op hun bodem en burgers zoals Zakaria Moumni in bescherming te nemen.

Lees ook:

Kamervragen over nauwere samenwerking tussen Nederlandse en Marokkaanse politie

De justitiële lange arm van Rabat

Spanning tussen Rabat en Parijs om rekrutering Franse Marokkanen voor Mossad

Marokko wil islamitische instellingen in Frankrijk controleren, spionnen ontmaskerd

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.