Catalaanse partij vraagt Madrid wapenverkoop aan Marokko te stoppen

De Catalaanse partij Esquerra Republicana de Catalunya (ECR) heeft een wetsvoorstel ingediend waarin ze er bij Madrid op aandringt te stoppen met de verkoop van wapens aan Rabat, meldden lokale media dinsdag.

ECR zegt dat Marokko bezig is met een “versneld” proces om zijn militaire capaciteiten te versterken. Het koninkrijk staat op de zevende plaats van de landen waarmee Spanje wapenverkopen afsluit binnen de Europese Unie, buiten de EU staat Marokko op de tweede plek na Brazilië.

De Catalaanse partij zei dat Spanje in de afgelopen vijf jaar voor meer dan 105 miljoen euro aan defensiemateriaal verkocht aan Marokko, waarvan 82 miljoen euro aan munitie.

ERC hekelt dat het werd uitgevoerd zonder enige garantie dat de wapens niet zullen worden gebruikt bij de onderdrukking van de Saharaanse burgers in de Westelijke Sahara.

De partij dringt er daarom bij de regering op aan om de controle op de wapenexport naar Marokko te versterken en garanties te eisen voor het eindgebruik van de wapens die Spanje verlaten, zodat Marokko zich op een juridisch bindende manier verbindt om deze wapens niet te gebruiken tegen de burgerbevolking.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.