CCME beschuldigt Algerije en Polisario van moord op Marokkaanse chauffeurs in Mali

In een artikel gepubliceerd op de spreekbuis van het Marokkaanse regime, Hespress, beschuldigt Abdellah Boussouf Algerije en het Polisario direct van het voeden van terrorisme in het Sahelgebied.

Het artikel van Boussouf, de secretaris-generaal van de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland (CCME), werd op dezelfde dag gepubliceerd na de aankomst van de stoffelijke overschotten van de twee Marokkaanse chauffeurs die in Didee zijn gedood, ongeveer 300 km van de Bamako-stad, de hoofdstad van Mali.

′′ Vandaag is het voor niemand geheim wat de Sahel-Afrikaanse regio (Mali, Niger, Tsjaad, Burkina Faso en Mauritanië) is beland in een spiraal van geweld, moord, kidnapping, smokkel en andere bloedige incidenten uitgevoerd door terroristische organisaties, die elke keer hun verantwoordelijkheid verklaren voor dit of dat terroristische incident..” aldus Boussouf. Dit verhaal is ook verschenen op een andere dubieuze website gelieerd aan de Makhzen.

Volgens Boussouf zijn de chauffeurs gedood door een groepering die geleid wordt door een lid van het Polisario. De beruchte leider Adnan Abou Walid al-Sahrawi, waar Boussouf het over heeft, werd echter in augustus dit jaar uitgeschakeld door Frankrijk.

Opmerkelijk zijn de uitspraken van Boussouf die zich steeds meer als pro Makhzen propagandist opstelt en buurlanden aanvalt en van vijandschap beschuldigt.

Experts op het gebied van terrorisme komen echter tot voorzichtige verklaringen. Zo ook de Mauritaanse deskundige Lemine Ould Mohamed Salem. Hij zegt dat de aanslag op twee onschuldige truckers het werk is van een jihadistische groepering die al jaren gebruik maakt van de onrust en het machtsvacuüm in het gebied.

Hiervoor was Algerije ook het doelwit van terrorisme op eigen bodem. Mokhtar Belmokhtar maakte met aanslagen veel doden.

De woorden van Boussouf duiden in ieder geval op toenemende escalatie tussen Marokko en Algerije. Op sociale media raken de Marokkaanse en Algerijnse trollen verwikkeld in een ‘hashtag-oorlog‘. Boussouf is ook niet de enige die de opdracht heeft om Algerije en Polisario aan te vallen. Ook figuren als Manar Slimi verspreiden dezelfde boodschap als Boussouf en het groeiende trollenleger van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.