CDA-parlementariër promoot dictatuur

De uitspraken van CDA-parlementariër Martijn van Helvert over zijn laatste bezoek aan Rabat zijn verkeerd gevallen bij de Nederlanders met Riffijnse roots.

Volgens Martijn van Helvert doen zijn collega’s in Marokko hun uiterste best ‘om de democratie te versterken’. Martijn had het over o.a. leden van de partij Rassemblement National des Indépendants (RNI). Deze partij was een van de politieke partijen die een verklaring hebben ondertekend waarin de Riffijnse volksbeweging van separatisme werd beticht. De verklaring gaf de minister van Binnenlandse zaken, die de partijvoorzitters liet komen naar zijn villa om de verklaring te ondertekenen, politieke legitimiteit om geweld te gebruiken tegen de vreedzame activisten. Dit geweld resulteerde in de arrestatie, marteling en verkrachting van honderden Riffijnen. Minstens twee Riffijnen werden gedood.

Een andere naam die de heer Martijn van Helvert noemde was Fouad El Omari, de broer van Ilyas El Omari. De laatste is de rechterhand van de vriend van Mohamed 6. Achter de schermen bestuurt Ilyas El Omari samen met de vriend van de koning, Fouad Ali Al-Himma, de partij ‘Parti Authenticité et Modernité (PAM)’.

Anders dan wat Martijn beweert, is deze partij er juist om de alleenheerschappij van Mohamed 6 te versterken. Abdeslem Bouteyeb, organisator van het filmfestival in Nador behoort ook tot deze partij. Het was hem die Nederland niet meer als gastland wenste bij het filmfestival in Nador, omdat het regime in Rabat boos was op de Nederlandse kritiek op mensenrechtenschendingen.

De CDA-politicus had het ook over Marokko in de Arabische omgeving en Arabische Liga. De activisten vinden dat de heer Martijn hiermee aantoont dat hij weinig weet over het land en dat hij met zijn uitspraken juist de dictatuur en het racisme steunt.

”Wat de heer Martijn moet weten is dat Marokko in Afrika ligt en niet in het Midden Oosten. Het pan Arabisch fascisme heeft de oorspronkelijke Afrikaanse inwoners van die gebieden, de Imazighen, tienduizenden het leven gekost. De heer Martijn lijkt met zulke uitspraken dat fascisme te steunen en lijkt geen weet te hebben van de aanbevelingen van de VN aan het regime om discriminatie tegen Imazighen te beëindigen. De aanbevelingen die jarenlang genegeerd worden door het regime die de heer Martijn van Helvert promoot”, aldus een van de Riffijnse activisten.

Een andere activist vindt het ironisch dat een partij dat de woorden christen en democratie in haar naam draagt een dictatuur steunt waarin beide woorden niet welkom zijn.

Arif News heeft de heer Martijn van Helvert een bericht gestuurd en gevraagd om zijn reactie, maar wij hebben tot nu toe geen antwoord gekregen.

Update: Inmiddels heeft de heer Martijn ons bericht beantwoord. Een antwoord wilde hij niet geven, hij verwees ons naar de notulen van het Algemeen Overleg Marokko, waarin hij namens het CDA goede zaken aankaartte.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.