Centrale bank Marokko: inflatie stijgt en economie stagneert

De Marokkaanse centrale bank zei deze week dat de inflatie dit jaar zal oplopen tot 4.7% terwijl de economie slechts met 0.7% zal groeien.

De centrale bank gaf de schuld aan de oorlog in Oekraïne en de droogte waarmee het land kampt. Volgens de gegevens van de bank zal het huidige landbouwseizoen een graanoogst opleveren van ongeveer 25 miljoen kwintalen, in plaats van 103,2 miljoen kwintalen vorig jaar.

De centrale bank zegt dat de economische stagnatie het resultaat is van het krimpen van de landbouwwaarde met 19.8 procent.

Om het hoofd te bieden aan de stijgende prijzen van energie, voedsel en mineralen overweegt de centrale bank een liquiditeitslijn aan te vragen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Twee jaar geleden leende Rabat drie miljard dollar van IMF.

Voor het komend jaar hoopt de centrale bank op regenval om een economische groei van 4,6 procent te behalen, uitgaande van een gemiddelde graanoogst van 75 miljoen kwintalen en een stijging van de landbouwwaarde met 17 procent.

De voorspellingen van de centrale bank komen op het moment dat de Makhzen geconfronteerd wordt met toenemende onrust over de stijgende kosten van levensonderhoud. Prijsstijgingen voor brandstof en andere essentiële goederen hebben de afgelopen weken geleid tot demonstraties in het koninkrijk van Mohamed 6.

De armen kunnen niet meer rond komen en zijn ten einde raad. Een reportage van een lokale nieuwssite in Marrakesh geeft inzicht in het lijden van dagloners die niet meer kunnen rondkomen. Volgens de dagloners is er amper werk en leven velen van hen op brood en water alleen. Anderen zeggen dat ze soms een dag of meer niet eten omdat ze het geld niet hebben.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.