Centrale bank verwacht 6.3% krimp voor Marokkaanse economie

De Marokkaanse centrale bank ‘Bank Almaghrib’ heeft zijn prognose voor een krimp van de economie bijgesteld van 5.2 naar 6,3 procent. Bank Almaghrib maakte ook bekend de basisrente op een historisch dieptepunt van 1.5% te laten. Dit besluit kwam nadat de autoriteiten hadden gemeld dat de inflatie op jaarbasis voor het eerst sinds april boven nul is gestegen, meldt Bloomberg.

De Marokkaanse centrale bank verwacht dat het Noord-Afrikaanse land dit jaar 7.2 miljard dirham aan donaties zal ontvangen, waarvan 800 miljoen dirham uit de Golfstaten, aldus het regimegezinde Hespress.

De directeur van Bank Almaghrib, Abdellatif Jouahri, zei tijdens een persconferentie gisteren dat het aantal oninbare leningen is gestegen. Abdellatif Jouahri zei dat de waarde van die leningen 77 miljard dirham bedroeg (tot eind juli dit jaar) en dat het 8 procent vormt van de leningen.

De directeur bekritiseerde tijdens de persconferentie de oproepen van sommige economen om meer geld te drukken. Abdellatif Jouahri zei dat deze stap het land in een insolventiesituatie zou brengen waarmee het gedwongen wordt om overeenkomsten met randvoorwaarden te ondertekenen met het Internationaal Monetair Fonds. De directeur stelde voor om het online betalen te stimuleren om het groeiend gebruik van contant geld tegen te gaan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.