Ceuta viert verovering Al Hoceima (video)

De ‘Compañía de Mar de Ceuta’ vierde afgelopen week het 92-jarig jubileum van de Marine-Medaille die de compagnie verdiende voor het ”heldhaftig optreden” bij de amfibische landing in Al Hoceima in september en oktober van 1925.
Het jubileum werd gevierd met een militaire parade in de Otero-kazerne. De ceremonie werd voorgezeten door kolonel Antonio José Muñoz Junguito, het hoofd van de ULOG-23.

Desembarco de Alhucemas oftewel ‘de landing van Al Hoceima’ in het Spaans, is een amfibische landing dat begon op 8 september 1925. De operatie werd uitgevoerd door het Spaanse leger en de marine en, in kleinere aantallen, een geallieerd Frans contingent.  ”Desembarco de Alhucemas” wordt beschouwd als de eerste amfibische landing in de geschiedenis waarbij tanks en massale luchtsteun vanuit de zee werd gebruikt. Het doel van de operatie was de hoofdstad van Arif republiek Ajdir omsingelen en innemen.

Het hoofd van de operatie was de toenmalige dictator van Spanje, generaal Miguel Primo de Rivera, die aan de macht kwam na de Spaanse nederlaag tegen de Riffijnen in Anoual. De veldcommandant van de aanvallende troepen was generaal José Sanjurjo, waarnaar de stad Al Hoceima werd vernoemd ‘villa Sanjurjo’. De latere dictator van Spanje, toen nog kolonel Francisco Franco, nam ook deel aan de landing en werd gepromoveerd tot brigadegeneraal voor zijn leiderschap over de Spaanse Vreemdelingenlegioen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.