CGEM-baas Mezouar ‘neemt’ ontslag na uitspraak over Algerije

De president van de ”Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen” (CGEM) Salaheddine Mezouar trad gisteren af nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ‘bemoeienis’ met de politieke ontwikkelingen in buurland Algerije als ‘onverantwoordelijk’ had verklaard.

“De regering van Zijne Majesteit de Koning veroordeelt de onverantwoordelijke, onhandige en ondoordachte aanpak van de heer Salaheddine Mezouar, president van de Algemene Confederatie van de Marokkaanse ondernemingen, die zich verplicht voelde om commentaar te leveren op de interne situatie in Algerije tijdens een conferentie in Marrakech”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die gisteren werd vrijgegeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat CGEM de regering niet kan vervangen bij het innemen van standpunten over internationale kwesties en met name de ontwikkelingen in Algerije.
”Het Koninkrijk Marokko heeft besloten zich niet in te mengen in de ontwikkelingen in Algerije. Marokko onthoudt zich van commentaar betreft dit onderwerp. Het hoeft zich niet te bemoeien met interne ontwikkelingen in dit buurland, noch op enigerlei wijze commentaar te leveren”, zei de verklaring.

Mezouar was minister van Buitenlandse Zaken tussen oktober 2013 en maart 2017, voordat hij zijn functie aan de huidige minister Nasser Bourita overdroeg. Hij werd gekozen als hoofd van CGEM in mei 2018. Tijdens de Wereldbeleidsconferentie afgelopen zaterdag in Marrakech, prees hij de vreedzame volksbeweging in Algerije in de afgelopen maanden en drong hij op bij “het leger aan de macht te delen met burgers”.

De koning en zijn adviseurs, die de werkelijke macht in handen hebben en een monopolie hebben op buitenlands beleid, vinden de uitspraken van Mezouar onhandig. Het regime hoopt de ontwikkelingen in Algerije te gebruiken om de Westelijke Sahara te isoleren, daarom wil het geen partij kiezen zolang er geen duidelijke winnaar is.

Rabat vreest ook dat Algerije zal reageren met hetzelfde en media-aandacht geeft aan de Riffijnse zaak en nog meer steun voor de Westelijke Sahara. Onlangs berichtte de Qatarese Al Jazeera over de Riffijnse volksbeweging nadat de ”Arabische Liga” de aanval van Turkije (bondgenoot van Qatar) op de Koerden in Syrië veroordeelde. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken kwam daarna met een verklaring waarin hij zegt dat ”de definitieve verklaring die zaterdag door de ministeriële bijeenkomst van de Arabische Liga werd afgegeven niet noodzakelijkerwijs de officiële positie van het koninkrijk weerspiegelt.” Rabat probeert met deze uitspraak al haar Arabische donateurs, die onderling ruzie hebben, tevreden te houden, om de geldkraan open te houden en te voorkomen dat Al Jazeera zich focust op de vele problemen in het koninkrijk van een van de rijkste monarchen in de wereld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.