Chantagepolitiek Mohamed 6 mislukt, Polisario-leider verlaat Spanje

1 van de slachtoffers die verdronken in een poging Ceuta te bereiken

De Polisario-leider Brahim Ghali heeft Spanje verlaten voor Algerije, waar hij bezoek kreeg van de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune.

Daarnaast heeft Spanje een militaire oefening uitgevoerd voor het Riffijnse eiland Nekor, dat bestuurd wordt door Spanje. Dit eiland bevindt zich in de baai van Al Hoceima en de oefening vond plaats voor de ogen van tienduizenden Marokkaanse troepen die naar de gemilitariseerde Riffijnse provincie werden gehaald om Riffijnse burgers te onderdrukken.

De VS heeft deze week ook bekend gemaakt dat de militaire oefening AFRICOM niet gehouden zal worden in de Westelijke Sahara zoals het Marokkaanse regime en haar media beweerden.

Deze ontwikkelingen ontkrachten de leugens van de enorme Marokkaanse propaganda van de afgelopen dagen. Deze propaganda, die geleid werd door het regime, de media, duizenden trollen en Marokkaanse fascisten,  beweerde dat Spanje zal bezwijken voor de Marokkaanse druk (overspoelen van Ceuta met eigen burgers) en dat Brahim Ghali gearresteerd moet worden.

Als antwoord op de recente ontwikkelingen zegt de spreekbuis van het regime, Hespress, dat Mohamed 6 de juiste antwoord op Spanje voorbereidt.

Velen vrezen echter dat de Allawiet het land alweer in een verloren gok heeft verwikkeld. Te vergelijken met zijn actie in 2002 dat bekend werd als de ‘Perejil Island crisis‘. In dat jaar stuurde de Allawiet enkele soldaten om een Riffijns eiland- onder Spaans bestuur- te bezetten. Spanje reageerde toen met het sturen van haar oorlogsschepen en leger naar het eiland. De soldaten van Mohamed 6 gaven zich over aan de Spanjaarden zonder een schot te lossen. Wat een propagandastunt voor de Allawiet moest worden veranderde in nationale vernedering.

Perejil eiland in 2002

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.