Chaouen in de ban van kind Rayan in diepe waterput

De 5-jarige Rayan is gisteren in een diepe waterput gevallen in het dorp Tamorot in de buurt van Bab Berred, provincie Chaouen.

Inmiddels is het dertig uur geleden en de werkzaamheden om hem te redden zijn nog gaande.

Reddingswerkers hebben een camera in de 30 centimeter brede put laten zakken en filmden Rayan die aan het ademen was.

Er werd zuurstof in de put gepompt om het kind, op een diepte van 32 meter, in leven te houden.

We blijven dit bericht updaten mochten er nieuwe ontwikkelingen optreden

Update: tweede vrijwilliger heeft zich laten zakken in de put om het kind proberen te redden (live stream).

Update: pogingen van de vrijwilliger zijn tot nu toe mislukt. Hij wist 25 meter te zakken maar kon niet verder gaan omdat de put te nauw is. De vrijwilliger bevestigt dat Rayan nog leeft en dat hij waarschijnlijk pijn heeft.

Update: de vrijwilliger gaat nog een poging wagen om Rayan uit de put te halen. Zijn taak wordt bemoeilijkt door gebrek aan de juiste uitrusting om te ademen en te communiceren.

Update: ook deze poging is helaas mislukt. Hij wist te zakken tot een diepte van 28 meter.

Update: meerdere vrijwilligers vragen de autoriteiten toestemming te geven hen ondersteboven te laten zakken in de put. Dit vergroot de kans om het kind te redden. De autoriteiten vrezen echter dat de vrijwilligers bewusteloos zouden raken en geven toe nu toe geen toestemming.

Update 23:50: Rayan is nog in leven en is aan het huilen.

Update: de graafmachines gaan door met het graven naast de put. Waarschijnlijk willen ze onder de 32 meter komen om dan horizontaal naar de put te graven en onder het kind te komen. Als zij boven het kind graven dan is de kans groot dat het kind levend wordt begraven.

Update 00:05: camerabeelden bevestigen dat Rayan nog in leven is en dat hij beweegt.

Update 00:40: Nieuwe vrijwilliger wordt voorbereid om hem te laten zakken in de put. De jongeman uit Tifelt gaat onderste boven dalen. Hij zou ervaring hebben hiermee.

Update 01:00: Helaas is ook deze poging mislukt. De vrijwilliger is te breed voor de put.

Update 01:13: opnieuw een mislukte poging van een andere vrijwilliger.

Update 01:17: autoriteiten hebben de journalisten verzocht de live streams te beëindigen.

Op dit moment zijn er verschillende nep live streams die oude beelden herhalen. Mochten wij een echte live stream tegenkomen zullen we de link hieronder plaatsen.

Update: Rayan viel dinsdag rond 13:00 lokale tijd in de waterput. Zijn ouders schakelden de autoriteiten en de gendarmerie in. De eerste graafmachine arriveerde woensdagochtend. Maar in het begin werd er op de verkeerde plaats gegraven.

Onze website was voor even offline, waarschijnlijk door hackeraanvallen.

Update 02:47: Volgens de autoriteiten is er tot nu toe 28 meter gegraven. Rayan bevindt zich op een diepte van 32 meter. De autoriteiten bevestigen dat Rayan nog leeft.

Update 03:06: Volgens vrijwilliger Imad hebben de artsen gezegd dat Rayan verschillende breuken heeft opgelopen. Dit maakt zijn redding moeilijker omdat hij verlamd kan raken.

Update 03:07: Menigte roept de autoriteiten op een vrijwilliger nog een kans te geven om Rayan uit de put te halen.

Update 05:00: De graafmachines zijn nog steeds bezig en Rayan is nog in leven. De autoriteiten zeggen nu dat ze tot een diepte van 22 meter hebben gegraven. Twee uur eerder zeiden ze dat ze 28 meter hadden gegraven…

Update 06:49: Op dit moment werd op een live stream gemeten hoe diep de graafmachines hebben gegraven en het resultaat was 18 meter. De autoriteiten hebben meermaals foute informatie gegeven.

Update 07:28: Familie van Rayan vraagt de autoriteiten toestemming te geven aan enkele kinderen die in de put willen dalen om hun kind te redden. De vader van Rayan zegt dat de graafmachines nog 24 uur nodig hebben om Rayan te kunnen bereiken. De vader vreest dat het dan te laat is voor Rayan.

Gebrek aan de juiste uitrusting (voor zuurstof en communicatie) maakt het redden van Rayan erg moeilijk.

Update 08:33: Rayan leeft nog. Frustraties bij de menigte. Ze zeggen dat het graven te lang gaat duren en dringen bij de autoriteiten aan om toestemming te geven aan vrijwilligers om in de put te dalen en Rayan proberen te redden.

Update 10:06: Rayan leeft nog. De graafmachines moeten nog zeven meter uitgraven dan komen ze op 30 meter diepte. De laatste meters zullen met de schep gedaan worden om instorting te voorkomen.

Update 10:58: Het gaat nog uren duren voordat de graafmachines de beoogde diepte bereiken.

Update 12:08: Niks bijzonders te melden. De graafmachines zijn nog aan het graven. Klik op de links hieronder voor de live streams. Wij proberen die regelmatig te vernieuwen.

Update 13:11: Rayan leeft nog. De graafmachines hebben hun werk hervat.

Update 14:12: Volgens een puttengraver heeft Rayan water gedronken en gegeten. Hij zegt dat de graafmachines nog acht meter moeten graven voordat zij met schep verder gaan. Het is dezelfde man die afgelopen nacht beweerde dat de graafmachines 28 meter hadden uitgegraven, wat niet waar bleek te zijn.

Update 14:21: Autoriteiten zeggen dat ze tot op dit moment 22 meter hebben uitgegraven. Zij moeten nog tien meter uitgraven. Daarna zullen ze ongeveer drie meter horizontaal graven om Rayan te bereiken. Dit is de meest betrouwbare informatie tot nu toe.

Update 14:30: reddingswerkers laten een nieuwe zuurstof zakken in de schacht om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Update 14:41: Het zal nog uren duren voordat de reddingswerkers Rayan kunnen bereiken. Commentators op live streams herhalen regelmatig dat ‘Rayan elk moment uit de put kan worden gehaald’ en nog meer onwaarheden. Dit doen ze om kijkers aan te trekken en het ‘spannend’ te maken voor de kijkers om te blijven op hun live streams. Met name Chouf TV die al bekend staan dat ze over lijken gaan.

Update 15:04: Regeringswoordvoerder Mustafa Baitas verwerpt het ‘beschuldigen van Marokko van gebrek aan ervaring en uitrusting’ betreft de reddingsactie van Rayan.
Volgens de woordvoerder wordt de reddingsactie bemoeilijkt door het grondsoort en de grote aantallen burgers die naar de waterput zijn gekomen, schrijft Lakome.

Update 15:17: menigte wordt ongeduldig omdat de reddingsactie te lang duurt (video).

Update 16:10: Chauffeur graafmachine: ‘we hopen Rayan over drie a vier uur te bereiken’. Gendarmerie bevestigt dat Rayan nog in leven is.

Update 17:30: een zeer emotionele moeder van Rayan vraagt iedereen smeekbedes te verrichten.

Update 19:00: De graafmachines zijn nog steeds bezig. Rayan is inmiddels ruim 52 uur in de waterput.

Update 20:00: Tot nu toe geen nieuwe ontwikkelingen. De graafmachines zijn nog bezig.

Update 21:00: Tot nu toe geen nieuwe ontwikkelingen. Het is onbekend hoeveel meter ze verwijderd zijn van Rayan. De graafmachines zijn nog bezig. Omdat de autoriteiten hebben gezegd dat ze de laatste drie meter (horizontaal) met schep gaan doen, kunnen we er vanuit gaan dat ze nog niet zo ver zijn.

Update 21:32: Ambtenaar Abdelhadi Tamarani (Opvolgings- en waakzaamheidscommissie provincie Chaouen) zei 45 minuten geleden dat ze 25 meter hebben uitgegraven. Zij moeten nog zeven meter graven om op een diepte van 32 meter te komen. Daarna zullen ze zo’n drie meter met schep moeten graven om Rayan te bereiken. Dit betekent dat het nog uren gaat duren.

Update 23:04: De graafmachines liggen al ruim drie kwartier stil door een lichte aardverschuiving. Dit schrijft het regimegezinde Hespress (link).

Update 23:15: De graafmachines hervatten hun werk.

Update 23:40: de graafmachines zijn weer gestopt.

Update 00:00: de graafmachines hervatten hun werk.

Update 01:00: geen nieuwe ontwikkelingen te melden. Hoe diep de graafmachines hebben gegraven is niet bekend. De laatste meting werd ruim een half uur verricht en de autoriteiten werden gevraagd verder te graven om onder Rayan te komen die zich op een diepte van 32 meter bevindt.

Update 01:25: Vader Rayan zegt tegen Al Arabiya dat zijn zoon nog leeft en dat hij hoop heeft dat Rayan gered wordt.

https://twitter.com/ArifnewsCom/status/1489404357376368642

Update 02:11: Graafmachines zijn begonnen met graven. Grote stalen buizen gearriveerd. Waarschijnlijk zullen die gebruikt worden wanneer ze horizontaal gaan beginnen graven.

Update 02:11: Een team van het bouwbedrijf Somagec is gearriveerd en die zal horizontaal gaan graven.

Update 02:30: De graafmachines lijken de uitgegraven ruimte te willen verbreden, of het instortingsgevaar te minimaliseren.

Update 03:00: Graafmachines nog bezig. Niks bijzonders te vermelden. Rayan al meer dan 60 uur in de waterput.

Update 04:00: niks bijzonders te vermelden. De graafmachines zijn aan het graven nog. Dit gaat nog hoogstwaarschijnlijk enkele uren duren voordat ze bij Rayan raken.

Update 11:05: Het graven naar Rayan is tijdelijk stop gezet. Volgens Hespress vergaderen verschillende functionarissen over de mogelijke scenario’s.

Update 11:24: Lichte aardverschuiving bedelft gedeeltelijk de ruimte die uitgegraven is.

Update 11:44: Graafmachines aan het werk weer, onder meer om de ingestorte aarde weg te halen uit de uitgegraven ruimte.

Update 12:05: Abdelhadi Tamarani, van het crisisteam, wil geen informatie kwijt aan de journalisten.

Update 12:20: voorbereidingen worden getroffen voor horizontaal graven. Er worden ook een stalen buizen klaar gelegd, waarschijnlijk om de tunnel te versterken en de gravers te beschermen bij eventuele aardverschuiving.

Update 12:32: Rayan heeft niks gegeten zoals sommige live streams (met name Chouf TV) beweren. Dit heeft Abdelhadi Tamarani van het crisisteam gezegd. Tamarani zei ook dat ze ruim 30 meter hebben uitgegraven.

Update 14:12: Een team gravers bereidt zich voor op de laatste fase (horizontaal graven). Rayan is al 72 uur in de put.

Update 15:03: De gravers zijn bezig met de horizontale tunnel. Het is onbekend hoe ver ze zijn of hoe lang het nog gaat duren. Een medisch team staat paraat.

Update 15:20: De graafmachines zijn weer bezig en de graver die de horizontale tunnel moet graven is buiten te zien. Dit betekent dat er nog niet is begonnen aan de horizontale tunnel zoals Hespress had gemeld.

Update 15:58: Stalen buizen worden naar de opgegraven ruimte gebracht.

Update 16:30: Een delicate fase met veel metingen en die tijd vergt. Het team gravers en reddingswerkers heeft ze teruggetrokken uit de uitgegraven ruimte. Een reddingswerker is aan het dalen, waarschijnlijk om de bergwand te testen uit angst voor aardverschuiving.

Nogmaals voor onze lezers: Commentators op live streams herhalen regelmatig dat ‘Rayan elk moment uit de put kan worden gehaald’ en nog meer onwaarheden. Dit doen ze om kijkers aan te trekken en het ‘spannend’ te maken voor de kijkers om te blijven op hun live streams.

Update 16:43: Een kleine aardverschuiving op dit moment. Geen gevaar voor de reddingsoperatie.

Update 17:10: Meerdere bronnen melden dat ze bezig zijn met de horizontale tunnel. Hespress zei ruim een half uur geleden dat drie reddingswerkers naar Rayan graven. Op de live streams is echter te zien dat ‘de Sahraoui’ buiten de uitgegraven ruimte is.

Update 17:34: Het team gravers gaat er nu in, onder gejuich van de menigte.

Update 18:00: Ahmed Bukhari, adviseur van de minister van Uitrusting en Water, zegt dat het mogelijk was Rayan te redden in minder dan 48 uur als de juiste apparatuur aanwezig was. ”Het ontbreken van regionale centra voor geavanceerde uitrusting voor reddingsacties, het beperkte aantal (graaf)machines dat ingezet wordt, met een capaciteit van niet meer dan 20 meter per dag, en de moeilijkheid om machines naar het gebied te sturen met een grotere capaciteit (100 meter per dag) zijn factoren die hebben bijgedragen aan de vertraging van de reddingsactie, gaf Ahmed Bukhari toe aan Hespress. Volgens Bukhari zijn de grotere machines geconcentreerd ‘in de gebieden waar grote projecten worden gebouwd’.
De ambtenaar zei ook dat de ‘de complexe bodem van het Rifgebergte’ de reddingsactie complexer maakt.

Update 18:13: Khalid Yousfi, hoofd van de Nationale Organisatie van Topografische Ingenieurs, zegt dat de de moeilijke reddingsoperatie niet komt door de complexiteit van het terrein.
Khalid noemt twee punten die de reddingsactie vertragen:
1- Ze beschikken niet over een ‘plattegrond’ van de put. Ze weten niet of de put verticaal is gegraven of dat die anders loopt.
2- Het graven van een parallelle put moet zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de put waar Rayan is instort.
Yousfi zei tegen Hespress dat de topografische ingenieurs over de nieuwste apparatuur beschikken dat op de wereldmarkt te vinden is, inclusief drones, landmeetapparatuur en automatische meetapparatuur.

Update 19:00: Reddingswerkers bezig met graven. Verder niks bijzonders te vermelden.

Update 19:30: Een scheur in het gesteente heeft het graven met handen gestopt. Reddingswerkers proberen dit probleem op te lossen, schrijft Hespress.

Update 20:10: Deze schets geeft een idee van hoe men naar Rayan wil graven. Het is een schets en is niet bevestigd door de autoriteiten. Het komt wel overeen met wat Hakim Al Handari zei, een supervisor die verantwoordelijk is voor de waterafvoernetwerken.

Update 20:42: De Nationale Persraad in Marokko registreert schendingen van de Ethische Code in de berichtgeving van sommige media (o.a. Chouf TV) betreft de reddingsactie van het kind Rayan.
In een communiqué die vandaag werd gepubliceerd noteert de Raad de verspreiding van vals nieuws voor commerciële en marketingbelangen zonder de juistheid van de informatie te verifiëren.

De Raad noteerde ook dat ”sommige ‘online kranten’ het gezin van het kind interviewden, waarbij duidelijk werd gezegd dat dit filmen het aantal views zal verhogen. De psychologische situatie van het gezin werd misbruikt, door vragen te stellen die niets te maken hebben met de regels van de pers, in een puur commerciële zaak, profiterend van extreme verwarring en verdriet. Evenals de angst van de familie Ryan terwijl ze wachten op de reddingsoperatie van hun zoon”.

De Raad zei ook dat websites foto’s en video’s van minderjarigen hebben verspreid, met als doel sensatie, zonder rekening te houden met hun psychische toestand of leeftijd.

De Raad verwerpt ook de verspreiding van de video’s van Rayan in de put: ‘Het filmen van het kind Rayan in de put, met zijn bebloede gezicht, in een moeilijke humanitaire situatie, die schade toebrengt aan de gevoelens van zijn familie…’

Update 20:52: Het Nationale Syndicaat van de Marokkaanse pers noteert ook het misbruik van sommige media. De vakbond zegt dat de berichtgeving van sommige media het ontbreekt aan ethiek en dat er misbruik wordt gemaakt. De vakbond noemt ‘het verspreiden van geruchten’ als voorbeeld.

Over dit misbruik en sommige ‘media’ zullen we later uitgebreid op terug komen. Nu willen we de focus houden op Rayan.

Update 21:12: Hespress zegt dat de scheur in het gesteente bijna verholpen is en dat de gravers daarna zullen beginnen met graven. ”Een bron dicht bij de reddingsteams onthulde dat redders de komende minuten handmatig zullen gaan graven”, schrijft Hespress.

Kijkje bij de gravers

Update 22:30: Niks bijzonders te vermelden. Reddingswerkers gaan door met graven naar Rayan. Niemand weet hoe lang het nog gaat duren.

Update 23:25: Een metalen watertank is aan beide kanten opengesneden. Waarschijnlijk een geïmproviseerde buis om de reddingswerkers te beschermen tegen het instortingsgevaar.

Update 00:10: Hespress meldt dat het nog zeven uur gaat duren voor de reddingswerkers Rayan kunnen bereiken. Rayan is nu ruim 80 uur in de put.

Update 00:35: Het geluid dat te horen is in sommige live streams is niet van de helikopter zoals sommigen beweren. Het is waarschijnlijk van de generator(s).

Update 02:00: Niks bijzonders te vermelden. Geen informatie over hoe de reddingsactie verloopt. Rayan is al 84 uur in de put en ook over hem is er geen informatie.

Update 03:00: Journalist Mohamed Abattach zei een half uur geleden tegen Al Jazeera Mubasher dat er nog ongeveer vier meter te gaan is om Rayan te bereiken.

Update 03:34: Abdelhadi Tamarani, van het crisisteam, stond 10 minuten geleden de pers te woord en zei het volgende over de toestand van Rayan: ”We zijn vol hoop dat de komende uren goed nieuws brengen. Er is een ambulance en een medisch team. Evenals een helikopter die Rayan zal brengen naar het ziekenhuis. Dit zijn allemaal indicaties dat we vol hoop zijn dat we Rayan gaan bereiken en dat de komende uren goed nieuws brengen.

Update 03:40: Journalist Mohamed Aadel tegen Al Jazeera Mubasher: Grote aantallen veiligheidsdiensten zijn gearriveerd in het gebied. Burgers en journalisten zijn verwijderd uit de directe omgeving van de put.

Update 03:50: Op de vraag van Al Jazeera Mubasher aan Abdelhadi Tamarani over de gezondheidstoestand van Rayan hield hij het bij ”de hoop is groot”.

Update 04:36: Ingenieur Mourad Al Jazouli (van het reddingsteam) tegen Al Jazeera Mubasher: Minimaal drie uur nodig om Rayan te bereiken.

Update 04:43: Universitair docent geologie Abdelwahid Gnaoui (maakt geen deel uit van het reddingsteam) tegen Al Jazeera Mubasher: ”Reddingswerkers gaan waarschijnlijk een elektrische boorhamer gebruiken omdat het handmatig graven te lang duurt”. Volgens hem kan dat de kans op instorten vergroten. Op de live streams was te zien dat de benodigdheden voor het graven met de elektrische apparatuur naar de tunnel werden gebracht.

Update 04:50: Hespress zegt dat er nog twee meter uitgegraven moet worden om Rayan te bereiken.

Update 05:50: Hespress 10 minuten geleden: ”Een bron (van de autoriteiten) onthulde aan Hespress dat reddingswerkers met grote moeilijkheden en obstakels worden geconfronteerd vanwege het moeilijke terrein en het instortingsgevaar.

Dezelfde bron benadrukte dat “reddingswerkers het risico lopen bewusteloos te raken als gevolg van een gebrek aan zuurstof in het gat dat op een diepte van meer dan 30 meter is gemaakt.

Ondanks de moeilijkheden vordert het werk, maar met veel voorzichtigheid vanwege het instortingsgevaar.

Update 08:00: Abdelhadi Tamarani van het crisisteam tegen de pers: De gravers werden vertraagd door een rots die hen drie uur heeft gekost. Nu zijn ze die gepasseerd.
Op de vraag of Rayan nog in leven is antwoordde Tamarani: ‘We blijven hoop hebben’.
Tamarani werd gevraagd of ze Rayan kunnen zien via de camera en hij antwoordde met een ja. Maar gaf niet aan of Rayan een teken van leven vertoonde.
Op de vraag hoeveel meters er nog gegraven moet worden antwoordde Tamarani: ‘Minder dan drie meters’.

Rayan is nu ruim 90 uur in de put.

Update 08:44: Het team dat eerder vanochtend te zien was in de uitgegraven ruimte bestond uit mijnwerkers uit Jerada. Ze kregen eerst toestemming om mee te helpen met graven. Maar de gouverneur van de provincie Chaouen was er tegen en moesten vertrekken (link).

Update 10:55: Abdelhadi Tamarani van het crisis team zegt net tegen de pers dat ze nog twee meter moeten uitgraven om Rayan te bereiken. Over de toestand van Rayan zegt Tamarani dat ze vol hoop zijn. Tamarani zegt dat de camera in de rug van Rayan kijkt en daarom het moeilijk is om een oordeel te vellen. Tamarani zegt dat ze niet weten hoeveel tijd ze nodig hebben om Rayan te bereiken.

Update 12:04: Hespress schreef om 11:06 dat Tamarani zei dat de camera een beweging van Rayan heeft waargenomen. Hespress baseert zich hierop waarschijnlijk op het gesprek van Tamarani met de pers vlak daarvoor. Maar daarin zei de woordvoerder niet dat de camera een nieuwe beweging heeft waargenomen.

Update 13:23: Meer hulptroepen en gendermarie gearriveerd. Zij vormen een menselijk muur rond de uitgegraven ruimte.

Update 13:26: Reddingswerkers met een brancard staan klaar om de tunnel in te gaan.

Update 13:41: Abdelhadi Tamarani zei tegen de pers dat er nieuwe betonbuizen zijn geplaatst om de reddingswerkers te beschermen. Tamarani zei dat er de reddingsoperatie doorgaat en dat er verder niks bijzonders te vermelden is.

Update 15:02: Ambulance nadert op dit moment de opgegraven ruimte.

Update 15:08: Journalist Mohamed Aadel Tatou tegen Al Jazeera Mubasher: Gravers zijn uit de tunnel gekomen onder applaus van de menigte. Een team van reddingswerkers met een brancard is in de tunnel gegaan. (Dit team zal waarschijnlijk Rayan uit de put halen).

Update 17:21: Berichten over toestand van Rayan tot nu toe zijn slechts geruchten.

Zijn naam is Ali El Jajaoui. Vijf dagen geleden was hij een simpele graver van waterputten. Nu scandeert heel de wereld zijn naam. Het waren zijn handen die urenlang hebben gezwoegd om de tunnel te graven naar Rayan.

Update 17:40: De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zei enkele minuten geleden in een persverklaring dat de bevoegde autoriteiten de ontwikkelingen betreft de toestand van Rayan nog zullen aankondigen. De berichten tot nu toe zijn dus slechts geruchten die slecht verzonnen zijn.

Update 18:27: Abdelhadi Tamarani van het crisis team net tegen de pers: ‘Reddingswerkers zijn in de horizontale tunnel. Ze moeten nog 80 centimeter uitgraven. Deze tachtig centimeter moet zeer zorgvuldig uitgegraven worden en zal traag gaan’. Over de toestand van Rayan zei Tamarani: ‘ons vertrouwen in Allah is groot’.

Update 19:45: Een Mobiele Intensive Care Unit heeft zich geparkeerd voor de ingang van de uitgegraven ruimte.

Update 20:00: Rayan is ruim 102 uur in de put.

Update 21:10: vader en moeder van Rayan staan voor de opening van de tunnel.

Update 21:33: Rayan gedragen naar de Mobiele Intensive Care Unit die weg rijdt. Het is niet bekend wat de toestand van het kind is.

Update 21:50: een helikopter staat paraat om Rayan te vliegen naar een ziekenhuis.

22:55 Hespress: Rayan is dood.

Einde berichtgeving.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.