Collectieve aanklacht tegen Marokko bij de VN wegens marteling

Vier klachten tegen Marokko werden deze donderdag ingediend bij het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties.

Het Allawitisch koninkrijk is al vier keer veroordeeld voor marteling door de Verenigde Naties.

De nieuwe aanklachten gaan over vier Sahrawi politieke gevangenen, die sinds 2010 door Marokko worden vastgehouden. Volgens hun advocaten hebben de politieke gevangenen Mohamed Lamine Haddi, Hassan Dah, Abdelmoula El-Hafidi en Mohamed Bani twaalf jaar lang bijzonder vernederende detentieomstandigheden ondergaan en zijn ze onderworpen aan marteling en mishandeling, in strijd met internationale verdragen.

Het Franse dagblad Le Monde noemt enkele martelmethodes die gebruikt werden tegen de Sahrawi activisten.

Op 4 december 2010 werd Hassan Dah ontvoerd uit een café in Layoune. Hij werd gewelddadig geslagen met een hard voorwerp totdat hij het bewustzijn verloor. Vervolgens werd hij vier dagen gemarteld op het hoofdkwartier van de Marokkaanse gendarmerie waar hij werd overgebracht. Hassan Dah werd met een militair vliegtuig overgebracht naar Rabat, en ten slotte werd hij opgesloten in een gevangenis in Salé“, schrijft Le Monde.

Tijdens de verhoren verbrandden Marokkaanse gendarmes hem met sigaretten, hingen hem aan zijn knieën en polsen in de zogenaamde “gebraden kip”-houding, stopten urenlang een lap doordenkt met urine en ontlasting in zijn mond en zijn hoofd werd keer op keer ondergedompeld in een vat met vuil water.

Drie maanden later, verminkt, verscheen Hassan Dah voor een onderzoeksrechter. Hij hekelde de marteling en deelde de onderzoeksrechter mee dat hij het verhoor had ondertekend zonder de inhoud ervan te kennen. Op 16 februari 2013 werd hij door een militaire rechtbank veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens “opzettelijk geweld met de dood van ambtenaren tot gevolg”.

Lees ook: Marteling en verkrachting Nasser Zefzafi door racistische repressietroepen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.