Concert Sahrawi zangeres geannuleerd in Parijs vanwege Marokkaanse druk

Het Institut du Monde Arabe (IMA) in Parijs heeft een concert van de Sahrawi zangeres Aziza Brahim geannuleerd, naar verluidt na diplomatieke druk vanuit Marokko.

Aziza Brahim stond gepland om te spelen op de IMA op 10 maart. Haar deelname trok de aandacht vanaf 29 januari, toen de website Le360, die dichtbij de koning staat, over de zangeres berichtte en haar bestempelde als activiste van de onafhankelijkheidsbeweging de Polisario.

De Marokkaanse ambassadeur in Parijs kwam hierna in actie en oefende druk uit op de IMA om de zangeres af te schrappen. De directeur probeerde in eerste instantie uit te leggen dat Aziza in het festival Arabofolies komt zingen dat ”vrouwen en verzet” als thema heeft.

De Marokkaanse ambassade heeft hierna druk uitgeoefend op de sponsors van IMA om hun financiële steun in te trekken.
Jack Lang, de president van de IMA, drong erop aan dat de zanger niets te maken had met het Polisario-front en dat ze gewoon een artiest was die de geschiedenis van haar mensen vertelde. Maar uiteindelijk gaf IMA toe aan de Marokkaanse druk en maakte op 7 februari bekend dat Aziza Brahim niet aanwezig kan zijn ”om redenen die de artiest niet in de hand heeft”.

De zangeres vertelde RFI verrast en teleurgesteld te zijn: ”Het verraste me omdat we het hebben over een Franse openbare instelling, in een land dat een pijler is van de democratie in Europa”. En sloot af met: “Het is verrassend dat een instelling van dit kaliber ten prooi valt aan buitenlandse politieke druk wanneer het haar taak is om culturele evenementen te plannen.”

Het is niet de eerste keer dat Parijs zwicht voor de Marokkaanse druk. In november vorig jaar werd een boek, dat het Sahara-conflict documenteerde door middel van foto’s, verwijderd uit de bibliotheek van het Centre Pompidou vanwege de druk van de Marokkaanse autoriteiten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.