Confrontaties tussen Souss-Imazighen en Arabische nomaden (video’s)

Het is al meer dan een week onrustig in de provincie Tiznit in Souss nadat een groep nomadische herders uit de Westelijke Sahara een gebied in Arbaa Sahel proberen te claimen door de lokale bevolking te terroriseren.

De situatie escaleerde vorige week toen de nomaden een Amazigh hebben ontvoerd en gemarteld (video 1).

De Issoussiyen besloten daarom een protestmars te organiseren om de autoriteiten te vragen aandacht te besteden aan dit probleem. De protestmars die gisteren werd georganiseerd, werd echter aangevallen door de Arabische nomaden (video 2). Ondanks het feit dat de mars begeleid werd door Marokkaanse repressietroepen. Minstens 1 Amazigh betoger raakte serieus gewond bij deze aanval.

De groeiende aanvallen van de nomaden en het lakse optreden van de Marokkaanse autoriteiten hebben ervoor gezorgd dat de Imazighen zelf naar oplossingen moesten zoeken om zichzelf te beschermen. Vooral nadat meer Pick-ups met nomaden in het gebied arriveerden. Lokale bronnen meldden gisteren dat de inwoners bang zijn voor nachtelijke aanvallen van de nomaden en hebben daarom lokale burgerwachteenheden in het leven geroepen om zichzelf te beschermen.

 

Video 1:

 

Video2: 

 

Arabischtalige bronnen:

Aanval op de betogers: Le360Souss24 

Ontvoering door de nomaden: Souss24

 

Zie ook video: Geweld nomadische herders tegen een Amazigh boer in Souss

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.