Dagelijks 800 illegale abortussen in Marokko

De voorzitter van de ”Marokkaanse vereniging voor de strijd tegen illegale abortussen”, Chafik Chraibi , zei dat er in Marokko dagelijks tussen de 600 en 800 abortussen plaats vinden in het geheim.

Chraibi zegt dat de artsen die legale abortussen plegen lastiggevallen worden. In een gesprek gisteren met Alyaoum24 zei de voorzitter dat de strenge wetten veel artsen heeft doen terugtrekken uit angst voor de gevangenisstraffen. Dat leidt volgens hem ernaar dat vrouwen terugkeren naar traditionele manieren om van de foetus af te komen, ”dat brengt deze vrouwen in een grotere gevaar”, voegde Chraibi aan toe.

De ”Marokkaanse vereniging voor de strijd tegen illegale abortussen” voerde afgelopen dinsdag een protest uit voor het gebouw van het Marokkaanse parlement in Rabat. Op een van de spandoeken stond te lezen dat de baby’s die gedumpt worden in afvalbakken en op straat het resultaat zijn van het niet-legaliseren van abortus.

De voorzitter van de vereniging zei tegen Alyaoum24 dat zijn vereniging vraagt om de wet aan te passen en het aantal vrouwen dat in aanmerking mag komen voor abortus uit te breiden naar minderjarige meisjes, omdat de minderjarigen niet verantwoordelijk zijn voor hun daden. Chafik Chraibi wil ook dat dakloze vrouwen en zwerfsters in aanmerking komen voor legale abortus omdat ze verkracht worden.

Abortus is een taboe in Marokko, het legaliseren ervan leidt tot felle discussies tussen de voor- en tegenstanders. Volgens de cijfers van de ”Marokkaanse vereniging voor de strijd tegen illegale abortussen” zorgen de complicaties van illegale abortussen voor 4.6% van de sterfgevallen onder de moeders.

Tegenstanders zeggen dat ongewenste zwangerschappen slechts het resultaat zijn van een groter probleem, namelijk de armoede en het sekstoerisme. Deze tegenstanders vragen dan ook om het echte probleem te bestrijden in plaats van de symptomen ervan aan te pakken.

Vandaag meldde Hespress dat een lijkje van een pasgeboren baby, in verre staat van ontbinding, is gevonden op het strand Afattas in de provincie Sidi Ifni.

 

Lees ook:

Halfbegraven pasgeboren baby van de dood gered (video)

Pasgeboren baby dood gevonden in afvalcontainer in Oujda

Dode babytweeling gevonden in vuilnisbelt Tanger

Moeder dumpt pasgeboren baby in Ait/Bni Chiker

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.