De Balie in Amsterdam organiseert ‘Opstand in de Rif: Hoe nu verder?’

Arif is veel in het nieuws geweest het afgelopen jaar. In dit programma belicht de Balie de Riffijnse opstand van alle kanten. Het zal gaan over hoe identiteit en nationaliteit zich tot elkaar verhouden, en of het romantische idee van een opstand wel strookt met de werkelijkheid. Schrijver Asis Aynan en de filosoof Maarten Doorman zullen samen een antwoord zoeken op deze aspecten.

Het onderwerp ‘de Europese Riffijn’ komt ook aan bod, en de rol van media en internet in de beweging. Internet is dé plek van nepnieuws, trollen, maar ook een zegen voor onderdrukte volkeren. Btisam Akarkach en Abdennatij Benseddik zullen er doorheen navigeren.

Natuurlijk blijft de rol van Europa ook niet onderbelicht. De Europese Unie geeft ieder jaar veel geld voor ontwikkeling aan Marokko. Maar is dat wel te verantwoorden, als er binnen het land zo’n scheiding is tussen de Marokkaan en de Riffijn? Met Europarlementariër Kati Piri zal er gepraat worden over de lastige positie van de Europese Unie in het conflict in Arif.

De decennialange opstand van de Riffijnen in Marokko is tot een kookpunt gekomen. De leiders van de geweldloze opstanden zijn veroordeeld tot een bijzonder zware straf, Nederlandse Riffijnen zagen af van een vakantie in Marokko en op dit moment steunt meer dan 80 procent van de Marokkanen een boycot op dure producten, die geïnitieerd is door de Riffijnen. Hoe moet het verder met Arif?

De avond wordt begeleid door Riffijnse muziek: Choukri el Bouchahati zal tussen de gesprekken door optreden.

 

Klik op de volgende link voor meer informatie: De Balie

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.