De Marokkaanse ambassadeur beschuldigt Nederlandse Kamerleden van vijandschap richting Marokko

De Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki was gisteren online te gast bij Abdelilah Amrani, imam en directeur van Dar el Huda Instituut, dat gelieerd is aan Rabat.

In een drie durende nationalistische tirade ging de Marokkaanse ambassadeur in op verschillende vraagstukken, die te maken hebben met zijn diplomatieke rol. Er kwamen onderwerpen voorbij zoals de dienstverlening van consulaten, de impact van Covid op reizigers, de kwestie Westelijke Sahara, het informele bezoek van de Marokkaanse koning aan Amsterdam in 2016, de bilaterale samenwerking tussen Marokko en Nederland en het doceren van Arabisch en de Marokkaanse cultuur aan de diaspora in Nederland. In deze bijzondere ontmoeting zoals werd aangekondigd, liet de Marokkaanse ambassadeur ook blijken dat Marokko door zal gaan met de claim op Marokkanen in het buitenland als eigen onderdanen en hun strategische rol voor het land.

De heer Bellouki sprak met ingestudeerde antwoorden overwegend positief over Nederland en de relaties tussen beide landen. Hij memoreerde vaak aan een aantal mijlpalen en resultaten: de historische band, de Nederlandse economische voordelen en de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Ook gaf hij aan dat zijn ambassade in nauw contact staat met de Nederlandse overheid om de wederzijdse relaties naar een hoger niveau te tillen. Volgens hem wordt door beide landen hard gewerkt aan een routekaart voor de verbetering van de relaties.

Verder verbaasde Bellouki zich over de stroom aan de negatieve beeldvorming over Marokko in de Nederlandse media. Hij haalde uit naar Nederlandse politici die kritiek leveren op de Marokkaanse staat. Volgens de ambassadeur maakt een aantal extremistische Tweede Kamerleden -zowel bij links als rechts- zich schuldig aan verstoring van de relaties tussen Marokko en Nederland. Ook zouden deze parlementariërs vijandige standpunten innemen die indruisen tegen de belangen van Marokko en Marokkanen.

Verder suggereerde heer Bellouki dat sommige Nederlandse Kamerleden misbruik zouden maken van de aanstaande verkiezingen om ‘de Marokkaanse stem’ voor hun radicale boodschap. Een tegenstrijdige uitspraak van Bellouki die tijdens dezelfde live stream meerdere malen herhaalde dat de diaspora trouw is aan Mohamed 6 en Marokko. Tot slot roept hij iedereen op een tegenverhaal te lanceren om ‘fakenews over Marokko’ te ontkrachten.

De politieke opvattingen van Bellouki over de Nederlandse politici en de Nederlandse rechtsorde zijn opmerkelijk en ongebruikelijk. Doorgaans oordeelt een buitenlandse diplomaat niet over binnenlandse aangelegenheden.

 

De interviewer El Amrani kreeg enkele jaren geleden een erkenning (zie foto) van ‘de Marokkaanse koninklijke Jeugd’ voor ‘zijn bewezen diensten aan de Marokkaanse diaspora in het Marokkaanse consulaat’, een fascistische organisatie die trouw zweert aan Mohamed 6 en critici terroriseert. De leden van deze organisatie staan ook bekend om hun haat jegens de Riffijnen. Het ‘islamitisch instituut’ waarvan hij voorzitter is geeft vaker podium aan de Marokkaanse ambassadeur (zie foto).

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.