De oorlog in Oekraïne zal de prijsverhogingen in Marokko verergeren

De oorlog in Oekraïne zal impact hebben op de economie van verschillende landen die geografisch ver verwijderd zijn van het slagveld. Een van die landen is Marokko.

Deze week werd bekend dat de broodprijzen in het Allawitisch Koninkrijk verhoogd werden. Behalve de standaard brood van 165 gram die de staat subsidieert.

De schatkist zal nog meer belastinggeld moeten uitgeven aan de subsidiering, want de graanprijzen zijn vandaag flink gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zowel Oekraïne als Rusland zijn grote producenten en exporteurs van graan.

Oekraïne is tevens de belangrijkste leverancier van graan aan Marokko. ‘De oorlog kan ernstige economische en sociale gevolgen hebben voor Marokko’, waarschuwde Nabil Andaloussi eerder deze maand.

De situatie wordt verergerd door de droogte waardoor de graanoogst in Marokko dit seizoen enorm zal tegen vallen. Dit betekent dat Rabat genoodzaakt wordt meer graan te importeren ondanks de duurdere prijzen.

De oorlog heeft ook de olieprijs omhoog doen schieten. In Marokko zijn er al enkele weken protesten tegen de dure brandstofprijzen. De dure olieprijs heeft ook de prijs van basisproducten doen verhogen.

De Makhzen kan de brandstofprijzen niet kunstmatig laag houden door subsidiering omdat de schatkist dat niet aankan.

Lees ook: Armen moeten zich laten vaccineren om gesubsidieerd meel te krijgen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.