De watercrisis heeft nu al negatieve gevolgen voor Souss

Foto uit het archief

Een paar dagen voor de start van de citrusexportseizoen in de regio Souss, krijgt de perimeter van Sebt El Guerdane in Taroudant, een van de belangrijkste citrusleveranciers in Marokko, geen irrigatiewater meer. Een beslissing die de sector in het onbekende dompelt, melden de media waaronder LesEco.ma.

Na twee citrusseizoenen die gebukt gingen onder de productiedaling en het gebrek aan afzetmogelijkheden, staan ​​citrustelers weer voor een bijzonder moeilijk seizoen. Dit keer vanwege de opschorting, sinds afgelopen woensdag, van de watertoevoer voor agrarisch gebruik die is gewijd aan de perimeter van Sebt El Guerdane in Taroudant. Een besluit dat is genomen om de drinkwatervoorziening van Grande Agadir veilig te stellen via de Aoulouz-dam, waarvan het vullingspercentage momenteel minder dan 19,36% bedraagt.

De perimeter van El Guerdane is echter een van de belangrijkste leveranciers van citrusvruchten in land, met een productie van 250.000 ton. Deze afsluiting van irrigatiewater komt enkele dagen voor de start van de citrusexportseizoen in de regio Souss, die meer dan 580.000 ton levert, wat bijna de helft van de nationale productie vormt. In combinatie met andere factoren, zoals droogte en de daling van het grondwaterpeil voor veel citrustelers, is deze afsluiting van irrigatiewater de genadeslag voor jarenlange investeringen in dit gebied.

“De situatie is erg kritiek, omdat de gevolgen van deze beslissing rampzalig en in meer dan één opzicht zullen zijn ”, legt Abdellah Jrid uit, voorzitter van de Vereniging van producenten van citrusvruchten (Aspam). Direct gevolg: “de helft van de perimeter, verspreid over 10.000 ha, hangt vandaag rechtstreeks af van het water uit de Aoulouz-dam, wat op korte termijn de ondertekening van hun doodvonnis betekent”, legt Youssef Jebha, voorzitter van de Water Users Association Agriculture (AUEA) uit.

De betrokkenen waarschuwen dat het besluit 600 boerderijen en hun boomgaarden bedreigt, evenals 10.000 banen die tijdens elk plukseizoen worden gegenereerd.

De droogte is een probleem dat steeds vaker terugkomt in Marokko. De graanproductie daalde dit jaar met ruim 40% als gevolg van de droogte. In de stad Agadir wordt de toevoer van drinkwater ’s nachts afgesloten door te lage waterniveaus in de dammen. Het Marokkaanse Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA) heeft in een recente nota de inefficiëntie en ongelijkheid van het Marokkaanse waterbeheerbeleid bekritiseerd.

Lees ook: Man investeert bedevaart geld in het graven van waterputten (video)

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.