Debat over wetsvoorstel Tamazight weer uitgesteld

De Commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie heeft deze week opnieuw een vergadering over het ontwerpwet omtrent de officialisatie van Tamazight uitgesteld, aldus de regeringsgezinde Hespress.

Het is niet de eerste keer dat deze wetsvoorstel uitgesteld wordt sinds zijn introductie in het parlement op 30 september 2016. Nadat het de laatste wetsvoorstel was waaraan de regering aan heeft gewerkt. De regering heeft de status van het Tamazight sinds 2011 genegeerd, ondanks dat de nieuwe grondwet het Tamazight de status van Officiële taal gaf. Zonder een wetsvoorstel is de officiële status van het Tamazight in de grondwet echter van geen enkele betekenis.

Ruim zeven jaar na  de officialisatie op papier, zeggen de Amazigh activisten dat het regime geen wil heeft om het Tamazight te erkennen. De activisten zeggen dat het regime noodgedwongen was om het Tamazight op te nemen in de grondwet van 2011 door de massale betogingen in dat jaar. Nadat de demonstraties van de 20 februari eindigden probeert het regime de erkenning van het Tamazight uit te stellen om tijd te winnen voor de arabiseringspolitiek.

Lees ook:

Marokko negeert aanbevelingen VN omtrent Imazighen

VN-commissie tegen racisme en haat arriveert in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.