DENK bemoeit zich ineens met Marokko

Op 13 maart sloot Marokko het luchtruim voor vliegtuigen uit diverse landen zoals Nederland, België, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk. Sindsdien zitten ongeveer 3000 Nederlanders vast in Marokko. Na veel moeite zijn 300 schrijnende gevallen afgelopen zondag teruggekomen. De gestrande personen in Marokko ondervinden steeds meer grote problemen – vooral op medisch gebied- en verkeren in toenemende onzekerheid. Zij voelen zich slachtoffer van roekeloos beleid van de Marokkaanse regering. Omdat Marokko eenmaal hun vrijheid tot de eeuwigheid kan claimen.

Marokkaanse propaganda
En die pijnlijke realiteit van gijzeling van Nederlandse burgers wordt ernstiger. Uitgerekend Nasser Bourita, de Marokkaanse minister van buitenlandse zaken, beschuldigde vorige week Nederland van discriminatie. Voor hem bracht een hooggeplaatst functionaris anoniem een bericht naar buiten dat Rabat Nederland bekritiseert omdat zij zich als voogd opstelt over Marokkanen met een dubbele nationaliteit. Volgens deze ambtenaar is zijn regime boos omdat Nederland de gestrande burgers met een dubbele nationaliteit als Nederlanders ziet en daarmee als buitenlanders in Marokko. Een compleet ander verhaal. Tegelijkertijd blijft minister Blok de Marokkaanse overheid verzoeken Nederlanders met urgente problemen te laten gaan. Hij begint trekjes van onderdanigheid aan de Marokko te vertonen.

DENK bedient zich van de propaganda van Marokko
De uitspraken gedaan door Rabat maken veel achtergelaten mensen onrustig. Zij voelen zich bovendien gegijzeld. En deze gang van zaken is een welkom geschenk voor de bashers van Nederland. Geheel niet toevallig is te merken bij pro Marokko figuren. Zij omarmen de lezing van de Makhzen intens en proberen die actief te verspreiden. En aan die propaganda doet DENK ook vrolijk mee. Deze partij, die niet bepaald kritisch staat ten opzichte van de Marokkaanse overheid, stelde gisteren Kamervragen over de passagierslijsten van gestrande mensen met en zonder een Marokkaanse achtergrond . De vragen van DENK wekken de indruk dat de Nederlandse regering zou hebben gediscrimineerd.

Wat er verder opvalt is de afwezigheid van het andere verhaal. Want enkele gestrande mensen bestrijden de Marokkaanse lezing. Zo hebben verschillende Nederlanders en Belgen met een dubbele nationaliteit gemeld dat ze wel mee hebben gevlogen met de repatriëringsvluchten die België en Nederland organiseerden (screenshot 1 en 2). Een Belg met dubbele nationaliteit plaatste zelfs een screenshot (zie foto onderaan) van zijn gesprek met de Marokkaanse ambassade in België. De Marokkaanse ambassade zei op 24 maart duidelijk dat het Marokko is die de Marokkanen met dubbele nationaliteit verbiedt het land te verlaten. Er zijn ook verhalen over een Nederlands vliegtuig die boven Nador vloog maar niet mocht landen van de Marokkaanse autoriteiten. Het vliegtuig moest uiteindelijk leeg terugkeren naar Nederland.

Kennelijk voert DENK, die in zwaar weer verkeert vanwege interne schandalen, deze campagne om sympathie onder sommige kiezers terug te winnen. Opmerkelijk hierbij hoe DENK de Kamervragen heeft gecommuniceerd. De vragen waren alleen op facebook, en niet via Twitter gedeeld.

Lees ook: 

Denk-campagne op televisiezender 2M van koning Mohamed VI en de staat

DENK-kandidate Nadia El Ouahdani zegt debat af na bizarre uitspraak over Hirak

Marokko beschouwt gestrande Belgen en Nederlanders als eigen onderdanen! (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.