Denk-campagne op televisiezender 2M van koning Mohamed VI en de staat

Afgelopen donderdag kreeg het partijbureau van Denk een bezoek van de Marokkaanse televisiezender 2M, een omroep die voor 20% in handen ligt van de huidige Marokkaanse koning Mohammed VI, de overige 80% is eigendom van de Marokkaanse staat. (lees een recent rapport van RSF over de eigenaren van media in Marokko).

Voordat DENK-figuren Selçuk Öztürk en Europa-kandidaat Nadia el Ouahdani aan het woord kwamen op 2M, werd de kijker eerst ingeleid met een reportage over de opkomst van extreemrecht, in Oostenrijk, en de groei van islamofobie in Europa.

In de reportage kwamen ook marktbezoekers aan het woord, van wie een jonge dame en een man van gemiddelde leeftijd. Wat bijzonder is aan de dame is dat zij onderdeel is van het campagneteam van DENK, in het eerste deel van de film heeft ze haar DENK-jas aan (zie foto 1) en tijdens het interview niet. 2M en DENK wilden op deze manier de kijkers wijsmaken dat het om willekeurige voorbijgangers gaat die de boodschap van DENK delen. Een autochtone Nederlander die onder meer campagne voert voor DENK (zie foto 2), werd gefilmd voor het gebouw van de feestzaal de Koning in Amsterdam, de gemiddelde Riffijn weet wie de drijfveren zijn achter deze zaal.

2M was vooral geïnteresseerd in Nadia el Ouahdani, een voormalige Marokkaans-Nederlandse diplomaat. Gedurende het interview werd mevrouw el Ouahdani uitvoering geïnterviewd over haar rol als politica en de bijdrage van haar partij in het Europees Parlement. Het thema racisme in Nederland en Europa was dan ook het stokpaardje waarmee mevrouw el Ouahdani het verschil wil maken tijdens de verkiezingen.

Om beter te begrijpen waarom 2M deze aandacht schonk aan mevrouw el Ouahdani, dienen we dieper te duiken in het verleden van de DENK Europa-kandidaat. Naast diplomate voor de Nederlandse ambassade in Georgië is Nadia ook werkzaam geweest als beleidsmedewerkster Buitenlandse Zaken voor West-Afrika en programmamanager bij het CBI (Centrum voor Bevordering van Import), een onderdeel van het ministerie van Buitenlandse zaken dat bedoeld is om de handel tussen ontwikkelingslanden te stimuleren en inclusieve economieën te verduurzamen. Met Azië en Afrika in haar portefeuille was zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en ondersteuning van de handel tussen onder andere Marokko en Nederland. Marokko als een van de vaste landen waar het ministerie jaarlijks investeert is jaarlijks goed voor honderden miljoenen euro’s aan import. Een prestatie waar het Riffijnse volk helaas weinig van profiteert, sterker nog in de regio zien wij al jaren een afname in de economische groei en ontwikkeling.

Gedurende haar carrière is Nadia niet onopgevallen gebleven voor het Marokkaanse regime. Om haar te bedanken voor haar inzet als Marokkaanse Europeaan, werd zij in 2013 naast 26 andere Marokkaanse Europeanen (zie foto 3 en 4) uitgenodigd door de Hassan II Foundation ter ere van de 13e troontrede van koning Mohammed VI. Een feest dat jaarlijks felle kritiek krijgt van het volk in Marokko omdat de aanwezigen op het feest voor de koning Mohamed VI buigen als teken van onderdanigheid.

De stichting die wordt voorgezeten door Lella Meryam, de zus van de huidige koning en vernoemd is naar de voormalige koning Hassan II, die ook wel bekend stond om zijn ijzeren vuist en onder zijn bewind duizenden Riffijnen om het leven zijn gebracht, heeft tot doel om de banden met de Marokkanen over de hele wereld te verankeren en deze dichter bij hun Marokkaanse roots te brengen. Een nogal ironische doelstelling gezien een aanzienlijk deel van de Marokkanen dat in het buitenland verblijft en van Riffijnse origine is om economische, sociale en politieke redenen Marokko is ontvlucht in de tijd van Hassan II.

Mevrouw el Ouahdani en de overige 26 ”gasten” zijn vooral gebruikt voor de promotie van projecten die bedoeld zijn om de Arabische taal en cultuur te promoten onder de Marokkaanse diaspora in met name Europa en Noord Amerika. Ook hier zien wij duidelijk de voortdurend racistische houding richting de Amazigh taal en cultuur.

Naast Nadia el Ouahdani werden nog twee andere Nederlandse Marokkanen uitgenodigd waaronder Kenza Benalla en de wel bekende Mohammed Talhaoui. De laatste is een bekende dienaar van de Marokkaanse ambassade. Zo was hij betrokken bij het filmfestival in Nador waarbij de Nederlandse ambassade werd opgelicht voor 40 duizend euro en in 2017 organiseerde hij een festival in Utrecht waarin de Marokkaanse ambassadeur in Nederland werd verwelkomd als eregast. Het resultaat dat tot stand is gekomen doordat andere Amazigh festivals, georganiseerd door Riffijnse activisten, de financiële bemoeienis van de Marokkaanse ambassade hadden geweigerd. Als gevolg van een boycot door Riffijnse Nederlanders, was het festival geen succes, enkel het ambassadepersoneel en de dienaars ervan waren aanwezig, onder wie de huisjesmelker, antisemiet, sexist en Imazighenhater Jamal Challiui die een stand kreeg om koekjes te verkopen. Opvallend is dat Farid Azarkan van DENK ook aanwezig was bij dit evenement en direct achter de Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab El Ballouki zat.

Wat bijzonder is aan deze aandacht van 2M voor DENK is dat degene die de reportage heeft gemaakt zich vandaag beklaagde op zijn Facebook pagina over de bemoeienis van het Marokkaanse regime met 2M.

 

 

Foto 1

Foto 2

Foto 3 & 4

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.