Denktank: Marokko wil Spaans deel van Arif inlijven

Een onlangs verschenen rapport waarschuwt Madrid dat Marokko het Spaanse gedeelte van Arif wil inlijven met behulp van onder meer de lange arm van Rabat.

Het rapport analyseert de acties van de Allawieten en waarschuwt voor de ernstige bedreiging die het vormt voor onder meer de autonome steden Ceuta en Melilla en de eilanden voor de Riffijnse kust.

Volgens het document willen de Allawieten de Spaanse gebieden in Arif inlijven zonder een oorlog te starten. Daarom beweegt het Allawitisch koninkrijk zich in ‘grijs gebied’ om dit doel te behalen.

Dat wil zeggen dat het Allawitisch koninkrijk zich, op papier altijd in dat “grijze gebied” beweegt, daarmee wekt het de indruk dat het niet geïnteresseerd is in directe confrontatie of directe belediging jegens Spanje. Maar niettemin voert het geleidelijk een reeks acties uit die kunnen worden geïnterpreteerd als bedreigingen voor gebieden waarvoor Rabat grote belangstelling toont. “De grijze zone is daarom bedoeld om doelen te bereiken die vergelijkbaar zijn met die van een oorlog, maar zonder oorlog”, staat te lezen in het rapport.

“Afzonderlijk zijn het geen grote zaken, maar cumulatief kunnen ze de situatie veranderen”, benadrukt Guillem Colom, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Pablo de Olavide Universiteit van Sevilla, in de presentatie van het rapport.

Het rapport waarschuwt ook dat de Allawieten zich niet beperken tot de Spaanse gebieden in Arif maar ook de Canarische Eilanden eigen willen maken.

Het rapport schenkt ook aandacht aan de rol van de Allawitische lobby en de lange arm van Rabat in Spanje.

Volgens het rapport zijn de acties van de Marokkaanse inlichtingendiensten en de lange arm van Rabat tot nu toe onopgemerkt gebleven bij de Spaanse publieke opinie.

Het rapport zegt dat het Allawitisch koninkrijk geobsedeerd is door de controle van zijn ‘onderdanen‘ in andere landen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.