Directeur oncologie centrum ontslagen na bekendmaking tekort aan personeel

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren, op een vrije dag, de directeur van het oncologie centrum in Agadir ontslagen.

Het besluit van het ministerie kwam direct nadat de directeur bekend maakte dat het oncologie centrum gaat sluiten vanwege het tekort aan medisch personeel.

Het bericht van de directeur ging viraal op sociale media. Het regime kreeg boze reacties omdat het besluit de kankerpatiënten in de regio Souss meer leed en onkosten zal brengen. De kankerpatiënten in deze regio worden op die manier gedwongen, net als de patiënten in Arif, om af te reizen naar steden als Casablanca, Fez en Rabat voor behandeling waarmee de meesten al moeite hebben om het te bekostigen.

Onder druk van de woedende reacties kwam het regionaal directoraat van het ministerie met een verklaring naar buiten. In de verklaring wordt beweerd dat het oncologie centrum over ‘alle benodigdheden beschikt die ervoor zorgen dat de instelling op een normale manier functioneert’.

Het probleem van tekort aan medisch personeel beperkt zich echter niet tot het oncologisch centrum van Agadir. Afgelopen november bloedde een inwoner van de provincie Al Hoceima dood voor de ingang van een gesloten ziekenpost. Kort daarna raakte een zwangere vrouw, in de naburige provincie Chaouen, haar baby kwijt nadat ze gedwongen was te bevallen voor de ingang van een gesloten ziekenpost.

Rabat krijgt steeds meer kritiek omdat het bezuinigt op basale zaken zoals onderwijs en de gezondheidszorg. Terwijl het meer investeert in de aankoop van wapens. Evenals de grote uitgaven aan onder meer voetbal en prestigeprojecten voor propaganda doelen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.