Discriminatie van Imazighen door Makhzen in een Amerikaans rapport

Marokkaanse repressietroepen vertrappen Amazigh vlag in de Riffijnse stad Nador

Op 12 april bracht het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de jaarlijkse landenrapport over mensenrechtenpraktijken uit.

In dat rapport werd aandacht besteed aan de mensenrechtensituatie in het Allawitisch Koninkrijk.

Onder de paragraaf ‘systematisch raciaal of etnisch geweld en discriminatie’ staat: ”Veel van de armste regio’s van het land, met name de landelijke regio Midden-Atlas, waren overwegend Amazigh en hadden een analfabetisme dat hoger was dan het nationale gemiddelde. In dit bergachtige en onderontwikkelde gebied ontbraken elementaire overheidsdiensten.”

Het rapport noemde ook een geval waarbij een Amazigh naam verboden werd. De naam werd uiteindelijk toegelaten onder druk van de sociale media.

Het rapport citeert ook Amazigh culturele organisaties die zeggen dat de Arabisering de Amazigh taal en identiteit snel vernietigt.

In het rapport staat ook dat de Amazigh taal onvoldoende zendtijd krijgt in de staatstelevisie. Volgens de regelgeving moet 30 procent van de programma’s in de taal van de autochtone bevolking. Het rapport zegt dat in de realiteit het Tamazight slechts vijf procent van de zendtijd krijgt.

Onder de paragraaf ”Kinderen” citeert het rapport Amazigh ngo’s die zeggen dat het aantal gekwalificeerde leraren van het Tamazight blijft afnemen.

Onder de paragraaf ”Vrijheid van vereniging” zegt het rapport dat negen Amazigh verenigingen de registratie geweigerd wordt sinds 2017.

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken berichtte ook over de toestand van de vrijheid van meningsuiting in het Allawitisch Koninkrijk.

Volgens het rapport zijn vreedzame betogers niet veilig voor geweld van de Marokkaanse autoriteiten. Het rapport noemde het voorbeeld van de protesterende docenten en de activisten in de Westelijke Sahara.

Het rapport citeerde Amnesty Internationaal die berichte over de 15-jarige Sahrawi Mustapha Razou die gearresteerd en gemarteld werd door de Marokkaanse politie. Volgens Razouks getuigenis werd hij geslagen en goten de Marokkaanse veiligheidsdiensten kokend gesmolten plastiek over hem heen en hingen hem aan het plafond.

Over de toestand van de gevangenissen zegt het rapport dat een deel overbevolkt is en niet voldoet aan de nationale en internationale standaarden.

Het rapport noemde de familieleden van de Riffijnse politieke gevangenen en de Marokkaanse journalisten die 48 uur in hongerstaking gingen om te protesteren tegen de detentie van hun dierbaren.

Lees ook:

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

Marokko verbiedt Amazigh naam in Al Hoceima

Marokko verbiedt Amazigh symbool in Nador

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.