Discussie in Algerije, Egypte en Libië over afkomst Amazigh koning Chichonk

Al dagen woedt er een hevige discussie in de media en op sociale media tussen de Algerijnen en Egyptenaren over de afkomst van de Amazigh koning Chichonk.

Het begon allemaal toen een standbeeld van Chichonk in de Kabylische hoofdstad Tizi Ouzou werd ingehuldigd ter viering van het Amazigh Nieuwjaar 2971. Pan-Arabisten vielen het standbeeld en het Amazigh feest aan omdat het het Amazigh bewustzijn versterkt en een bedreiging vormt voor de ‘eenheid van de Arabische natie’.

De discussie werd opgepikt in Egypte en op Twitter werd de hashtag ‘Chichonk is een Egyptenaar’ (in het Arabisch) gestart. Volgens deze Egyptenaren is Chichonk een Egyptenaar en eigendom van de Arabische Republiek Egypte. Zodoende beschuldigden zij de Imazighen en Algerijnen van diefstal van een Egyptisch historisch figuur. Algerijnse Imazighen ontkennen de aantijgingen en zeggen dat Algerije Chichonk niet als Algerijn heeft geclaimd maar hem enkel eert als een Amazigh persoonlijkheid. Volgens de Algerijnen is het juist de Arabische Republiek Egypte die de geschiedenis en cultuur van Imazighen, Nubiërs en Kopten vervalst.

Libië heeft zich nu ook gemengd met de discussie en de Libische regering kwam met een officieel bericht (zie document onderaan) naar buiten waarin het benadrukt dat de koning Chichonk een Libische Amazigh is. De Libische regering zei dat het de opdracht gaf aan deskundigen om in de komende weken een verslag uit te brengen over deze Libische persoonlijkheid.

Veel Noord-Afrikanen zien deze discussie als een gezonde manier om de burgers, die geïndoctrineerd zijn met fabels, te prikkelen op onderzoek te gaan naar hun geschiedenis en identiteit.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.