Dode bij aanval op goudmijn in Tinghir

Foto uit het archief

Het Marokkaanse regime heeft negen personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanval op een goudmijn in de provincie Tinghir. Volgens het regimegezinde Hespress waren 27 personen betrokken bij de aanval, waarvan 1 omkwam ‘door brandwonden als gevolg van het zuur in de mijn’.

De Marokkaanse veiligheidsdiensten zijn nog op naar 17 verdachten uit de provincies Tinghir en Azilal, melden de media. Zij worden verdacht voor de volgende aantijgingen ‘het vormen van een criminele organisatie, poging tot diefstal in de nacht, het niet-melden van een misdrijf, het niet-helpen van ene persoon in gevaar’.

Tinghir is samen met de Atlas een van de armste Amazigh gebieden in het land ondanks hun rijkdom aan mineralen die geëxploiteerd worden door Mohamed VI en buitenlandse bedrijven.

Het is in deze provincie, Tinghir,  waar de grootste zilvermijn van Afrika ligt. De exploitatie van de mijn, Imiter, is echter een nachtmerrie geworden voor de lokale Imazighen door de vervuiling van het water en de droogte door de uitputting van de watervoorraden. Deze inwoners protesteren al jaren tegen de schending van hun basisrechten door het bedrijf van de koning Mohamed VI.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.