Donaties aan familie Rayan moeten via de Makhzen gaan

Marokkaanse media, gecontroleerd door de staat, melden dat de familie van Rayan nog geen donaties heeft ontvangen van bekendheden die dat hadden beloofd.

Dezelfde media zeggen dat ”de vader van Rayan weigert te communiceren met mensen die zich als donors voorstellen, op instructies van de autoriteiten, die de familie hebben gevraagd geen donaties te ontvangen, behalve als het via het prefectuur gaat en in overleg met de autoriteiten.

Dit beleid leverde in 2004 ookal problemen toen de provincie Al Hoceima getroffen werd door een aardbeving. Internationale hulporganisaties mochten het ingezamelde geld niet via particuliere kanalen besteden. ”Daar geeft de Marokkaanse overheid weinig tot geen ruimte toe”, zei H. Wemmers van Mensen in Nood/Cordaid toen.

De Makhzen wil de internationale donaties controleren en voor eigen doelen gebruiken. Dit probleem ondervinden ook individuen en organisaties die geld inzamelen vanuit Europa voor ‘goede doelen’ in het koninkrijk van Mohamed 6. Degenen die niet pro-Makhzen zijn wordt het werk onmogelijk gemaakt.

Lees ook:

Man gearresteerd na overhandigen donatie aan ouders Rayan

Ingezamelde geld aardbeving Marokko ongebruikt

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.