Doneeractie voor de familieleden van de Riffijnse gedetineerden in Casablanca

Met het begin van de zittingen van het hoger beroep van de Riffijnse gedetineerden in Casablanca, hebben Riffijnse activisten in de Benelux een inzamelactie gestart voor de familieleden van deze activisten die de lange reis maken van Al Hoceima naar Casablanca om de zittingen van hun dierbaren bij te wonen. Het doel van de actie is om 1 of 2 appartementen te huren waar de familieleden van de Riffijnse activisten kunnen rusten en zich opfrissen bij aankomst in Casablanca.

Arif News sprak met een Riffijnse Nederlander die het leed van deze families in Casablanca van dichtbij heeft meegemaakt. De sympathisant zegt dat het leed van deze familieleden, vooral moeders en vaders die op leeftijd zijn, verergert wordt omdat ze nergens terecht kunnen in Casablanca.

In 48 uur is ruim 1.500 euro binnengehaald, de actievoerders streven ernaar om minstens drie duizend euro in te zamelen om het leed van de familieleden te verzachten.

Hieronder de inhoud van de oproep die geplaatst wordt op social media:
Oproep!
De zittingen van het hoger beroep van onze gedetineerden in Oukkacha zijn vandaag begonnen. Dit betekent dat de familieleden van onze activisten de lange reis van Al Hoceima naar Casablanca moeten maken om de zitting van hun kinderen bij te wonen.

De lange reis is zeer vermoeiend voor de oude moeders en vaders van onze activisten, vooral omdat velen van hen verschillende gezondheidsklachten hebben, mede dankzij het feit dat hun kinderen in de gevangenis zitten.

Het leed van deze ouders beperkt zich echter niet tot de lange reis. Het gaat door ook na aankomst in Casablanca. De familieleden hebben geen plek waar zij even op adem kunnen komen of waar ze zich kunnen opfrissen. Als zij besluiten daar te overnachten in verband met uitstel van een zitting of dergelijke, dan moeten zij opzoek gaan naar een goedkope hotel, vaak staan die in onveilige buurten. Als deze ouders naar de toilet moeten, dan zijn ze afhankelijk van de openbare toiletten. Wij weten allemaal wat de toestand is van die toiletten daar.

Ik ben vanmiddag gebeld door iemand die het leed van deze families in Casablanca van dichtbij heeft mee gemaakt. Hij stelde voor om geld in te zamelen zodat wij 1 of 2 appartementen kunnen huren in Casablanca voor deze families. Zodat op de eerste plaats de vrouwen een plek hebben waarin zij veilig kunnen overnachten, waar zij eventueel kunnen douchen of fatsoenlijk naar de toilet kunnen gaan. Ook zal het gebruikt worden voor degenen die suikerziekte hebben om daar te kunnen koken, want tot nu toe zijn deze mensen afhankelijk van de fast food restaurants die geen rekening houden met de ziektes van de familieleden.

Wij hebben wat familieleden van de activisten in Arif geraadpleegd en die vonden het een mooie steun. Stichting SOR gaat akkoord om haar bankrekeningnummer ter beschikking te stellen en ook om de actie actief te steunen.

De man die mij belde zei dat zo’n appartement rond de 300 euro per maand gaat kosten. Ik ga er vanuit dat de zittingen zo’n 10 maanden kunnen duren, (al duurt het korter de families kunnen het appartement gebruiken wanneer zij hun dierbaren wekelijks bezoeken in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca). Ons streefbedrag is dus 3.000 euro. Als er genoeg donateurs zijn kunnen wij dan een tweede appartement huren voor de vaders van onze politieke gevangenen.

Wie een donatie wil doen voor dit idee kan het storten op NL68RABO 0323982808 (Stichting Ontwikkeling Rif), met vermelding van [Casa]. Het vermelden van het woord Casa is belangrijk, anders zal je donatie niet naar dit project gaan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.