Door Rabat omgekochte rechtse politicus prijst Marokko

Matteo Salvini op de foto met Ahlam El Brinisuna

Het Europees Parlement heeft deze maand een resolutie aangenomen waarin het Marokko is veroordeeld voor de inzet van kinderen in de illegale migratie om Spanje te chanteren.

De regimegezinde media berichten sindsdien over Europese politici die zich uitspreken tegen het besluit en juist Mohamed 6 en zijn koninkrijk steunen.

In dit kader meldde de Italiaanse politicus Matteo Salvini zich gisteren bij de Marokkaanse ambassadeur in Rome om pro-Rabat uitspraken te doen.

Matteo Salvini is oprichter van de partij Noi con Salvini, een zusterpartij van Lega Nord waar hij voorzitter van was. Hij was tevens minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier onder Giuseppe Conte. De rechtse politicus bedankte Marokko voor de geleverde inspanningen in de strijd tegen mensenhandel, schrijft ChoufTv die citeert uit het Marokkaanse staatspersbureau Maghreb Arabe Presse.

Matteo zei ook dat zijn partij ‘bepaalde keuzes van het Europees Parlement niet heeft gedeeld’ en ‘als Italië, werken we aan het verder versterken van de betrekkingen en ik hoop binnenkort de eer te hebben Marokko te bezoeken, omdat we twee zeer hechte landen zijn’.

Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig dat een rechtse politicus die tegen migratie strijdt vol lof spreekt over Rabat dat Europa chanteert met migratie. Vooral Matteo die in Italië werd aangeklaagd voor het ontvoeren van migranten (1,2). Maar wie verder zoekt zal ontdekken dat Matteo Salvini een van de Europese politici die omgekocht ia door Mohamed 6.

Twee jaar geleden meldden Italiaanse media namelijk dat Matteo Salvini en zijn toenmalige woordvoerder Gianluca Savoini 150 duizend euro kregen van Mohamed Khabbachi. De laatste is een voormalig algemeen directeur van het staatspersbureau MAP en eveneens de man die door Mohamed VI is belast met de lobby-activiteiten in Europa.

Het geld werd overhandigd aan Savoini in Parijs. Dit gebeurde in hotel Le Meridien Etoile, niet ver van de Marokkaanse ambassade.

Lees ook: 

Italy Salvini: Senate votes for far-right leader to face trial

Senate authorizes trial for Salvini over Open Arms case

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.