Dossier El Mahdaoui weer toegevoegd bij Riffijnse volksbeweging

De Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui verscheen gisteren in de rechtbank van tweede aanleg in Casablanca. Opmerkelijk was dat de rechters zich terugtrokken tot beraadslaging terwijl de advocaten van de journalist nog bezig waren met hun pleidooi.

Nadat de zitting voor ruim twee uur werd stilgelegd, kwamen de rechters terug de zaal in om hun besluit bekend te maken: Het dossier van de Marokkaanse journalist wordt weer toegevoegd tot het dossier van de activisten van de Riffijnse volksbeweging, die op 17 december moeten voorkomen.

De advocaten van de journalist en eigenaar van Badil.info waren woedend op dit besluit. Een van de advocaten, Mohamed El Hini, verklaarde aan Alaoual dat hij ”geen deel zal nemen aan een rechtszaak waarvan hij niet gerust is over de koers ervan”. De advocaat voegde er woedend aan toe dat ”de rechters zich terug trokken terwijl de advocaten nog aan het woord waren, wij wilden nog een verzoek indienen voor voorlopige invrijheidstelling, bovendien trokken de rechters zich terug terwijl wij niet eens wisten waar de beraadslaging over ging.

De vrouw van de journalist, Bouchra El Khounchafi, zei: ”Wat er vandaag gebeurde is geknoei met de gerechtelijke procedure. De onderzoeksrechter heeft in het begin het dossier van El Mahdaoui losgekoppeld van het dossier van de rest van de gedetineerden (activisten Riffijnse volksbeweging). In de rechtbank van eerste aanleg werd het dossier vervolgens toegevoegd bij het dossier van de rest, om het vervolgens weer los te koppelen vlak voor het uitspreken van de vonnissen. Vandaag wordt het dossier weer toegevoegd bij het dossier van de rest van de gedetineerden. Is Hamid El Mahdaoui een bal waarmee ze mee spelen?”

De kritische journalist Hamid El Mahdaoui is op 20 juli 2017 opgepakt in Al Hoceima, vlak voor de start van de demonstratie waarbij Imad El Attabi doodgeschoten werd door Marokkaanse repressietroepen. Op 28 juni 2018 werd de journalist veroordeeld tot 3 jaar celstraf, volgens de rechtbank in Casablanca heeft Hamid El Mahdaoui ‘een dreiging voor de interne staatsveiligheid’ niet gemeld aan de autoriteiten. In oktober dit jaar werd hij door RSF genomineerd voor de Press Freedom Awards.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.