Duitse Fresenius betaalde steekpenningen aan Marokkaanse functionaris om contracten binnen te halen

Het in Duitsland gevestigde bedrijf Fresenius Medical Care heeft toegegeven dat het steekpenningen betaalde aan functionarissen in het Ministerie van Volksgezondheid en overheidsambtenaren in Marokko en in andere landen om zaken te doen. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft het bedrijf 231 miljoen dollar betaald om vervolging te voorkomen.

In een persbericht dat op vrijdag 29 maart openbaar werd gemaakt, liet de Criminal Division van het Amerikaanse Ministerie van Justitie weten dat het bedrijf centraal staat in onderzoeken door het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de Securities and Exchange Commission (SEC) om betrokkenheid bij ”meerdere corrupte handelingen om zaken te doen in meerdere landen”.

Fresenius gaf toe dat het steekpenningen betaalde vermomd als ”schijnprovisie”. De steekpenningen werden doorgesluisd naar een Marokkaanse overheidsfunctionaris voor het verkrijgen van contracten voor de ontwikkeling van nierdialysecentra in militaire ziekenhuizen dat eigendom zijn van de Marokkaanse staat.

De schijnprovisie aan de Marokkaanse overheidsfunctionaris bedroeg 10% van de waarde van het contract. Door de steekpenningen kreeg Fresenius een concurrentievoordeel op het gebied van de medische dienstverlening.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.