Duitse Ontwikkelingsbank verleent Marokko leningen van 11 miljard dirham

De Duitse Ontwikkelingsbank (KfW) kondigde namens het Duitse federale ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling de steun aan van het Koninkrijk Marokko met 11 miljard dirham (+/- 1 miljard euro) aan leningen en 400 miljoen dirham als donatie, meldt het regimegezinde Hespress.

Details van deze leningen en donatie werden gisteren gepresenteerd via een digitaal conferentie waaraan Marcus Fachina, directeur van het kantoor van de Duitse Ontwikkelingsbank in Marokko, deelnam.

Volgens Marcus Fachina zal deze financiering worden gebruikt ‘om de repercussies van de Corona-pandemie te verzachten, naast de ondersteuning van hervormingen op het gebied van het financiële systeem, bedrijfsstabiliteit en sociale zekerheid’.

De Duitse bank verklaarde dat “Marokko, in het licht van deze ernstige crisis gevaar loopt, omdat socialezekerheidsstelsels zoals ziektekostenverzekering of werkloosheidsverzekering niet effectief zijn. Bovendien ondervinden werknemers in de informele sector al snel moeilijkheden. De bank voegde eraan toe dat ongeveer 4,3 van de 8,8 miljoen gezinnen in Marokko afhankelijk is van inkomsten in de informele sector.

De bank zegt dat de Duitse steun ‘gericht zal zijn op het versterken van de socialezekerheidsstelsels en de economie, het uitbreiden van de medische onderzoekscapaciteiten in het gezondheidssysteem, naast steun voor micro, kleine, middelgrote en actieve ondernemingen die moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van leningen om hun commerciële activiteiten te ontwikkelen’.

Afgelopen vrijdag heeft het regime 400 miljoen dollar lening gekregen van de Wereldbank. Rabat heeft woensdag ook drie miljard dollar opgehaald in een drievoudige obligatieverkoop.  Marokko heeft begin dit jaar de wet aangepast om onbeperkt te kunnen lenen, sindsdien heeft het regime miljarden euro’s geleend om ‘de impact van de coronacrisis te verzachten en de gezondheidszorg te versterken’.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.