Duitse ontwikkelingshulp aan Marokko bevroren

De diplomatieke crisis die Mohamed 6 in maart veroorzaakte door de betrekkingen met de Duitse ambassade op te schorten, heeft gevolgen voor de bilaterale ontwikkelingshulp die de grootste macht van de Europese Unie toekent aan het koninkrijk van een van de rijkste monarchen in de wereld.
De onderbreking van de betrekkingen heeft ook gevolgen voor de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking (GIZ) en de Duitse Ontwikkelingsbank (KfW), zoals bevestigd door een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken aan El Pais. De Duitse woordvoerder liet weten dat sommige projecten “volledig zijn opgeschort”.

Door de diplomatieke rel blijft een deel van de 1.400 miljoen euro aan ontwikkelingshulp en samenwerking die Duitsland dit jaar aan het Allawitische koninkrijk toekent in de lucht. “Dat maakt ons de belangrijkste bilaterale donor in Marokko. Het grootste deel van dat geld wordt besteed aan de strijd tegen covid-19”, specificeren dezelfde bronnen. Volgens gegevens van het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling was Marokko in 2019 het derde Afrikaanse land dat de meeste ontwikkelingshulp uit Duitsland ontving, na Egypte en Tunesië.

Het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling bevestigt dat de projecten die het beheert sinds maart stil liggen, zowel die van de federale overheid als die van niet-gouvernementele organisaties. Het grootste deel van de hulp is bedoeld om de sector van het midden- en kleinbedrijf te ontwikkelen met als doel banen te creëren: banen voor jongeren die “dringend nodig” zijn in het land, aldus een ministeriële woordvoerder.
Vorig jaar heeft Duitsland € 420 miljoen toegezegd aan Marokkaanse MKB-bedrijven, grotendeels in de vorm van leningen. Daarnaast heeft de Duitse Ontwikkelingsbank nog eens 717 miljoen euro aan leningen verstrekt, maar specifiek om de COVID-19-crisis te bestrijden. Deze financiering werd voornamelijk gebruikt voor kredietgarantieprogramma’s die bedrijven hielpen in hun levensonderhoud te voorzien.

Het bericht van El Pais is ook overgenomen door Hespress, de spreekbuis van Rabat.

Lees ook:

Duitse Ontwikkelingsbank verleent Marokko leningen van 11 miljard dirham

Marokko roept ambassadeur terug uit Duitsland voor overleg

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.