Duitse staatssecretaris waarschuwt EU voor chantagepolitiek Marokko

De Duitse staatssecretaris voor Europa, Michael Roth, zei in een interview met El Pais het te betreuren dat Marokko zijn kansloze jongeren als politiek onderhandelingsmiddel gebruikt.

De Duitser kreeg de volgende vraag: ‘De EU betaalt miljoenen aan Marokko en plotseling opent het land zijn grens. Denk je dat wat er in Ceuta is gebeurd chantage is en kan worden herhaald met andere landen?’

Waarop Michael Roth het volgende antwoordde: ‘De EU helpt landen als Marokko om hun jongeren perspectief te geven, banen te creëren. Maar ik heb de indruk dat kansloze jongeren een politiek onderhandelingsmiddel voor de heersers worden. Dat is cynisch. De EU moet chantage niet toestaan. In die zin ben ik erg onder de indruk van de beelden van Ceuta.’

De woorden van de Duister worden niet op prijs gesteld door het regime van Mohamed 6. Het regimegecontroleerde Hespress beschuldigt Michael Roth van ‘olie op het vuur gooien in de Marokkaans-Spaanse crisis’.

Sinds Mohamed 6 besloot zijn ambassadeur uit Berlijn terug te roepen ligt Duitsland onder vuur in de media die gecontroleerd wordt door het regime. Achkayen ging zelfs zo ver om te zeggen dat de Riffijnse speler Hakim Ziyech geen speeltijd krijgt van de Duitse trainer van Chelsea omdat de laatste de carrière van de ‘Marokkaanse ster’ vroegtijdig wil beëindigen. Eraan toevoegend dat ‘de Duitsers racisten zijn die haat dragen voor alles wat Marokkaans is’.

Lees ook:

Denktank: Alleen de meest verachtelijke regimes handelen in eigen burgers

Amnesty: Marokko speelt met levens van eigen burgers

Marokkaanse minister geeft chantage toe: ‘Wat had Spanje anders verwacht?’

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.