Duitsland kent sterke toename van deportaties naar Noord-Afrika

Volgens een nieuw rapport worden steeds meer afgewezen asielzoekers teruggestuurd naar Tunesië, Marokko en Algerije. De Duitse regering wil de landen als “veilig” aanmerken om het proces te versnellen.

Vorig jaar was er een stijging van 35 procent in het aantal mensen dat werd gedeporteerd naar Marokko, Algerije en Tunesië, meldde de Rheinische Post op vrijdag, onder verwijzing naar het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Duitsland heeft vorig jaar in totaal 1.873 afgewezen asielzoekers naar de Noord-Afrikaanse landen gedeporteerd, vergeleken met 1.389 in 2017. Het aantal deportaties naar de regio vorig jaar was bijna 14 keer hoger dan in 2015, aldus de krant.

Marokko zag de meest dramatische toename, waarbij het aantal gedeporteerden steeg van 634 naar 826.

De Duitse regering heeft erop aangedrongen dat Tunesië, Marokko en Algerije worden toegevoegd aan de lijst ‘veilige landen van herkomst’. De regering wil daarmee het proces van asielaanvragen en deportaties versnellen.
De pogingen van de regering stokten vorige week toen de hoogste kamer van het Duitse parlement, de Bondsraad, een wetsontwerp verwierp om de drie Noord-Afrikaanse landen en Georgië aan de lijst toe te voegen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.