Duitsland: Onderzoek naar vergoeding uitgezette Marokkaanse terrorist

De Duitse justitie is begonnen met een onderzoek naar waarom een Marokkaan, die veroordeeld werd voor terrorisme, het land heeft mogen verlaten met 7 duizend euro aan contacten, die hij van de gevangenisdirectie kreeg. Dat meldde de regeringsgezinde nieuwssite Hespress.

Volgens de Duitse media gaat het om de Marokkaan Mounir El Motassadeq, die vorig jaar door Duitsland naar Marokko werd gedeporteerd na het uitzitten van een 15 jaar lange gevangenisstraf, die hij kreeg voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.

Volgens de Duitse pers, waaronder Der Spiegel, overhandigde een officier in de Hamburgse gevangenis de Marokkaanse burger een enveloppe van zevenduizend euro. Volgens dezelfde bronnen zou het waarschijnlijk gaan om verrichte werk in de gevangenis, of het maandelijks bedrag van 30 euro die de gevangenen krijgen.

De Duitse officier van justitie onderzoekt of de gevangenisdirectie antiterrorismewetten heeft geschonden en of de ambtenaren El Motassadeq als een normale gevangene behandelden. Gevangenen in Duitsland ontvangen een maandelijks bedrag volgens de wet, maar El Motassadeq stond op de lijst van personen die veroordeeld zijn voor terrorisme, waardoor hij geen recht heeft op dat geld.

Een paar dagen na de uitzetting van El Motassadeq in oktober vorig jaar, waar hij nu in zijn geboortestad Marrakech woont, diende de Duitse centrale bank een klacht in bij de rechterlijke macht. De bank vindt het geld dat de Marokkaan kreeg in strijd is met de wet voor Buitenlandse Handel.

Volgens de Duitse federale wetgeving is de centrale bank het enige orgaan dat bevoegd is om compensatie goed te keuren voor personen die op terrorismelijsten staan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.