E-mailactie naar Amnesty om aandacht te vragen voor Abdouni

Gisteren berichtten wij over Mohamed Amine Abdouni die door het Marokkaanse regime overgebracht is naar een gekkenhuis. Het bericht werd door duizenden gelezen en vandaag kregen wij berichten van sommige Riffijnse Nederlanders die e-mails hebben gestuurd naar Amnesty om aandacht te vragen voor de zaak van Abdouni.

De Riffijn die durfde openlijk te praten over de Marokkaanse corruptie in Al Hoceima kan niet alleen op steun rekenen van de inwoners van die provincie, maar ook van de Riffijnen in Europa.

Hieronder een kopie van de e-mails die verstuurd werden naar actieservice@amnesty.nl , servicecenter@amnesty.nl
en contactus@amnesty.org:

Geachte Amnesty International,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende:

Een Riffijnse investeerder die een Fast Food keten wilde beginnen vanuit Al Houceima, een stad in de Rif in Noord-Afrika, heeft een video opgenomen waarin hij klaagt over de tegenwerking door de Marokkaanse autoriteiten.

In een video op zijn facebookpagina zegt de investeerder Mohamed Amine Abdouni dat hij in het begin beloftes kreeg van de ambtenaar dat hij de nodige vergunningen zou krijgen. Nadat Amine Abdouni geld investeerde in materiaal kwam hij erachter dat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd. Een van deze corrupte ambtenaren is Khalid El Bachrioui die naar Marokko vluchtte nadat een Nederlandse rechtbank hem veroordeelde  tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een grote drugszaak.
https://arifnews.com/news/investeerder-in-al-hoceima-klaagt-over-tegenwerking-door-autoriteiten-video/

Mohamed Amine Abdouni is niet de enige Riffijn die tegengewerkt wordt door de Marokkaanse autoriteiten in de Rif, maar hij is wel een van de weinigen die een video opneemt en erover praat. 

Een week na zijn video zegt de investeerder dat hij vreest voor zijn leven. Mohamed Amine Abdouni zegt dat de autoriteiten een dossier tegen hem willen fabriceren en waarschuwt dat ze hem ook willen liquideren.

Kort daarna wordt de kritische burger Abdouni op 28 maart 2021 gearresteerd en hij is sinds enkele dagen in hongerstaking gegaan.

Gisteren, op woensdag 28-4-2021, maakte zijn moeder bekend dat haar zoon opgenomen werd in een gekkenhuis. De moeder geeft ook aan dat haar zoon niks mankeert aan zijn verstand en dat het regime haar kind gek wil maken. Ze smeekt het regime te stoppen met het toedienen van pillen aan haar zoon en vraagt de verantwoordelijken om hem uit het gesticht te halen. De moeder vreest het ergste voor haar kind.
https://arifnews.com/news/amine-abdouni-overgebracht-naar-een-gesticht/

Zoals u in de afgelopen vier jaar zelf heeft geconstateerd, is het onveilig in de Rif. Veel Riffijnen die vanaf oktober 2016 in opstand kwamen tegen de afschuwelijke moord op de visverkoper Mouhsin Fikri in het stadje Al Houceima, zijn opgepakt en veroordeeld met buitenproportionele gevangenisstraffen.
https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-hoge-celstraffen-rif-demonstranten-moeten-herroepen-worden

De gevangenisomstandigheden waar deze Riffijnen in zitten zijn erbarmelijk en onontbeerlijk. Ook daar heeft u over geschreven.
https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-moet-leiders-rif-protesten-vrijlaten

U heeft ook al geconstateerd dat kritische burgers in de Rif om het minste of geringste gevangen worden genomen door de Marokkaanse overheid en dat hen een oneerlijk proces te wachten staat.
https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-demonstranten-in-de-rif-bestraft-met-massa-arrestaties
https://www.amnesty.nl/actueel/morocco-rif-protesters-punished-with-wave-of-mass-arrests
https://www.amnesty.nl/actueel/marokkaanse-demonstrant-krijgt-5-jaar-cel-voor-facebook-berichten

Nederland heeft sinds enkele maanden haar asielbeleid aangepast betreft de Riffijnen. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid liet in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer weten dat: ‘Activisten van de Riffijnse volksbeweging en journalisten die verslag deden over de situatie in de Rif en de demonstraties daar, als uitzonderingsgroep aan te wijzen.’ Hiermee worden deze Riffijnen niet teruggestuurd naar Marokko die op de lijst van ‘veilige landen’ staat.

https://arifnews.com/news/nederland-marokko-is-onveilig-voor-riffijnse-activisten/

Met dit gegeven vraag ik u vriendelijk doch dringend snel aandacht te besteden aan de zaak van deze jonge investeerder uit Al Houceima, die tegengewerkt wordt door Marokkaanse autoriteiten. Hij is al meer dan zes dagen in hongerstaking en zijn gezondheidssituatie is zeer zorgelijk.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
Met vriendelijke groet,
Een betrokken burger

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.