Econoom antwoordt waarom Marokko deel van IMF-lening wil terugbetalen

Marokko heeft toegezegd binnenkort een deel van een kredietfaciliteit van het Internationaal Monetair Fonds van 3 miljard dollar terug te betalen.

De terugkoop bedraagt 936 miljoen dollar en treedt in werking op 8 januari, bijna 30 maanden voor het einde van een uitstelperiode van drie jaar, zei het ministerie van Financiën in een verklaring. De stap maakt “een versoepeling van toekomstige soevereine financiële verplichtingen” mogelijk en zou ”het vertrouwen van investeerders in de economie moeten versterken”, aldus het ministerie.

Deze stap heeft echter veel vragen opgeroepen, vooral omdat het regime blijft lenen van andere financiële instellingen en markten. Het regime krijgt ook honderden miljoenen dollars aan donaties vanuit Europa en Arabië om het hoofd boven water te houden.

De Marokkaanse econoom Najib Akesbi zegt dat ‘de stap van Marokko om een ​​deel van de IMF-lening vroegtijdig te betalen vreemd blijft, aangezien het land in een crisis verkeert waar we niet uit zijn gekomen en waardoor we dringend harde valuta nodig hebben’, meldt Hespress.

Volgens de deskundige wil Rabat haar lening bij de IMF terugbetalen omdat de rente veel hoger is dan de leningen verstreken door andere financiële instellingen en markten. Najib Akesbi zegt dat het regime de hoogte van de rente van de IMF-lening geheim houdt. Akesbi benadrukt dat de regering loog over ‘de leningen van IMF en de Wereldbank die verstrekt worden tegen preferentiële tarieven’.

De econoom waarschuwt dat de krimping van de export en import en het recordaantal leningen dit jaar-tussen de 8 en 10 miljard dollar- de regering een verkeerd beeld geven dat het saldo in harde valuta op een comfortabel niveau ligt.

Akesbi voegt eraan toe dat deze stap samenvalt met het besluit om restaurants in Casablanca, Marrakech, Agadir en Tanger, de economisch meest dynamische steden, voor een periode van drie weken volledig te sluiten. Wat een grote negatieve impact zal hebben.

Lees ook: EU doneert 169 miljoen euro aan Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.