Econoom: fout beleid is verantwoordelijk voor uitputting watervoorraden in Marokko

Ait Bouayach, Arif.

De Marokkaanse econoom Najib Akasbi zegt dat de impact van de droogte zwaarder zal zijn door het foute beleid van Rabat. De econoom zegt ook dat vooral de grote boeren zullen profiteren van de miljarden belastinggeld dat Rabat beschikbaar wil stellen om ‘de gevolgen van de droogte te verlichten’.

Najib Akasbi zei dat 85 procent van het waterverbruik in Marokko opgeëist wordt door de landbouw. Waterverbruik door burgers, industrie, toerisme en andere sectoren vormen de resterende 15 procent. ‘Als we oplossingen willen dan moeten we naar de landbouw kijken’, benadrukt Akasbi.

Volgens de econoom is het landbouwbeleid en het bijbehorende waterbeleid fout. ‘Rabat gaat met water om alsof Marokko in Noord-Europa ligt’, voegde Akasbi eraan toe.

Akasbi zegt dat het landbouwbeleid zich richt op het aanmoedigen van exportgerichte landbouwproducten, die de voedselafhankelijkheid van Marokko vergroten, terwijl het producten exporteert die enorme hoeveelheden water verbruiken.
‘Tomaten, avocado’s, watermeloen en aardbeien gebruiken onredelijke hoeveelheden water’, benadrukt Akasbi.

Om de ernst van de zaak te geven nam de econoom de streek Zagora als voorbeeld: 15.000 hectare watermeloenteelt in Zagora verbruikt tien keer meer water dan de hele stad Zagora verbruikt.

De watervoorraden in dit gebied zijn uitgeput door de grote boeren die watermeloen exporteren. Dit gaat ten koste van de inwoners van dit gebied omdat het de beschikbare hoeveelheid water voor de huishoudens aantast. Evenals de kleine boeren die het geld niet hebben om dieper te graven om de slinkende ondergrondse water te bereiken.

‘De tien miljard dirham belastinggeld die bedoeld is om de impact van de droogte te verlichten zal vooral de grote en middelgrote boeren begunstigen’, zegt Akasbi.

Volgens hem gaat zes miljard dirham naar de herschikking van de schulden, die vooral de grote en middelgrote boeren begunstigt.

Akasbi zei dat drie miljard dirham bedoeld is om het kapitaal aan bomen en vee in stand te houden. ‘De grote boeren zullen hier het meest van profiteren terwijl de kleine boeren de overgebleven kruimels zullen krijgen’, voegt hij eraan toe.

De econoom zegt dat de droogte een terugkerend probleem is in Marokko. Hij vraagt zich af wat het nut is van grote dammen, zoals Al Massira die slechts 7% is gevuld, die geconcentreerd zijn in bepaalde gebieden. Akasbi zegt dat het beter is om meerdere en kleinere dammen te bouwen in verschillende regio’s.

Akasbi Raadt Rabat ook aan de landbouwbeleid niet focussen op export maar om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. De econoom zegt dat het een schande is dat het land water exporteert in de vorm van landbouwproducten terwijl het te maken heeft met een terugkerende droogte.

Wat Najib Akasbi zie komt overeen met wat het Marokkaanse Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA) twee jaar geleden schreef: ”Marokko geeft prioriteit aan irrigatie voor zijn export en, voor een land dat lijdt aan waterschaarste, betekent export van zijn landbouwproducten het exporteren van een deel van zijn broodnodige water. 80% van de bruikbare watervoorraden wordt gebruikt om 15% van het bruikbare landbouwoppervlak van Marokko te irrigeren, wat bijdraagt ​​aan 75% van de landbouwexport van het land.’

Lees ook:

Marokko wordt geconfronteerd met de ergste droogte in de afgelopen dertig jaar

Waterschaarste in Marokko doet ezelprijzen dalen tot €10

Marokko wil water verplaatsen van Arif naar het zuiden

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.