Econoom: percentage duurzame energie lager dan Marokko promoot


Verschillende Marokkaanse steden kenden gisteren protesten tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen.

De Marokkaanse econoom Najib Akesbi geeft in een artikel uitleg waarom de brandstofprijzen stijgen.

Naast de stijging van de prijzen op de internationale markt, geeft Akesbi als reden ook de verdachte sluiting van de enige olieraffinaderij in het land. Akesbi noemt het een samenzwering en zegt dat in 2015 de inspanningen werden gebundeld om de raffinaderij Samir te sluiten.

Akesbi zegt ook dat de bevrijding van de brandstofprijzen bijgedragen heeft aan de dure brandstofprijzen. Volgens hem wordt de sector nu gecontroleerd en gemonopoliseerd door vier bedrijven. Een van deze bedrijven is eigendom van Abdelaziz Akhannouch, premier en vriend van Mohamed 6.

Een andere interne reden volgens de econoom is de catastrofale mislukking in het energiebeleid. Volgens Akesbi promoot de staat al meer dan tien jaar dat het 30, 40 en 50 procent heeft bereikt van duurzame energie.

De econoom zegt dat de cijfers die de staat promoot niet kloppen en dat de werkelijke cijfer 18 procent is.

Akesbi zei dat Marokko sinds 2009 een beleid van hernieuwbare energie begon. De staat zei de zonne- en windenergie te ontwikkelen om als eerste doel 40 procent te bereiken in 2020. Dat cijfer werd later verhoogd door Mohamed 6 naar 52 procent in 2030. Dat betekent dat 52 procent van het nationaal energieverbruik zal bestaan uit groene energie.

”Dit zijn landelijke doelen die voortdurend in de media worden gepromoot, waarbij enorm wordt geïnvesteerd in projecten zoals ‘Noor’ om deze doelen te bereiken”, zei Akesbi.

De econoom voegde eraan toe dat het merendeel van deze energieprojecten, zoals de zonne-energiecentrale Noor in Ourzazate, geen succes lijken te hebben. Volgens hem zijn de energiekosten tien keer hoger dan in andere landen. Akesbi zei dat de technologische keuzes van de staat op dit gebied onsuccesvol en verkeerd waren.

Hij vervolgde: “het rapport van de Economische en Sociale Raad laat zien dat de extra kosten die Marokkanen uit hun zak zullen betalen 800 duizend euro per jaar zullen bedragen en over twintig jaar zal het 16 miljoen euro bereiken.”

De econoom benadrukte dat “de kosten van één kilowatt energie 1,60 dirham bereiken, terwijl het wordt verkocht aan het elektriciteitsbedrijf voor 0,80 dirham, wat betekent dat de belastingbetaler het verschil betaalt.”

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.