Een gespannen en verdrietige dag in Arif

Foto van een zwarte vlag op het huis van familie Sabiri

Vandaag zal de overleden moeder van de Riffijnse gedetineerde Bilal Ahabad begraven worden in Imzouren. Vanuit zijn cel in de Oukkacha-gevangenis riep de Riffijnse leider Nasser Zafzafi de Riffijnen op om massaal deel te nemen aan de begrafenis en kondigde een driedaagse rouwperiode aan.

De sfeer lijkt gespannen te worden omdat Marokko weigert verlof te geven aan de jonge Riffijnse gedetineerde om de begrafenis van zijn moeder bij te wonen. Bilal Ahabad had gisteren gedreigd zelfmoord te plegen als hij niet de kans krijgt om afscheid te nemen van zijn moeder. De familie Ahabad heeft vandaag laten weten dat zij de moeder niet zullen begraven als Bilal niet aanwezig is.

Rabat lijkt sinds gisteren escalatie te zoeken tegen de Riffijnen. De prominente leiders in Oukkacha werden vernederd en geprovoceerd, evenals hun familieleden. Als protest hiertegen zijn 23 Riffijnen in hongerstaking gegaan, waarna de gevangenisdirectie hen verplaatst heeft naar de ziekenafdeling van de gevangenis.

De sfeer is erg somber in Arif, met name in de provincie Al Hoceima. Gisteren zijn twee Riffijnen uit Tamassint voor de kust van Rhaach verdronken, na een mislukte poging om de Marokkaanse repressie te ontvluchten richting Spanje.

Wij zullen dit bericht blijven updaten met de laatste ontwikkelingen uit Arif, met name Imzouren.

Update 1: Vanuit de buurt ‘Sepita’, Imzouren: Leerlingen die net uit scholen kwamen lopen door de straten en scanderen leuzen voor de vrijlating van de Riffijnse gevangenen.

Update 2: Toen de moeder van Bilal Ahabad nog in coma lag in een ziekenhuis in Duitsland. Diende de familie Ahabad een verzoek in om de jonge Riffijn de kans te geven een laatste kijk te nemen op zijn moeder, in leven, via een livestream. De gevangenisdirectie heeft het verzoek geweigerd. Dat onthulde Farah Ahabad gisteren, die ook eraan toevoegde dat ook zij zelfmoord zal plegen als haar broertje wat over komt in Oukkacha.

Tot nu toe ziet het ernaar uit dat Bilal Ahabad zich nog steeds in de gevangenis in Casablanca bevindt. De verloop van de dag in Imzouren hangt zeer sterk van het besluit van de gevangenisdirectie. Als Bilal niet aanwezig mag zijn dan is het duidelijk dat Rabat voor escalatie kiest.

Update3: Grote aanwezigheid van Marokkaanse repressietroepen rondom het huis van de familie Ahabad in Imzouren.

Update 4: Het lichaam van de moeder is gearriveerd bij het huis van familie Ahabad in Imzouren. Grote aanwezigheid van Marokkaanse repressietroepen rondom het huis. Bilal Ahabad mag de begrafenis niet mee maken en geen afscheid nemen van zijn moeder. Twee advocaten en een ex-gevangene van Oukkacha hebben de familie met grote moeite overtuigd het lichaam te begraven ondanks de afwezigheid van Bilal.

Bron & foto: Ex-politiek gevangene Mohamed Naaimi

 

Update 5: Het lichaam van de overleden moeder is een kwartier geleden gearriveerd in de Imam Malek-Moskee in Imzouren.

Update6: Ooggetuige Khamis Boutakhmante meldt dat meer dan 20 Marokkaanse politiebussen Kassita hebben gepasseerd richting provincie Al Hoceima.

 

Update7: Op dit moment in Imzouren: Honderden Riffijnen aanwezig bij de begrafenisstoet van de moeder van Bilal Ahabad.

Update8: Deelnemers aan de begrafenisstoet van de moeder van Bilal Ahabad scanderen ook leuzen van de Riffijnse volksbeweging.

Update9: De moeder van Bilal Ahabad wordt op dit moment begraven.

Update10: Begrafenisstoet van de moeder van Bilal Ahabad verandert in een protestmars.

Update11: Vrouwen zijn bij het huis van de familie Ahabad om de familieleden te condoleren. De mannen zijn met een protestmars vertrokken naar het centrum van de stad. De protestmars is niet veilig voor vrouwen omdat er grote aanwezigheid van Marokkaanse hulptroepen is in de stad.

Update12: Vanuit het huis van de familie Ahabad kregen wij het bericht dat vrouwelijke familieleden van de Riffijnse politieke gevangenen aanwezig zijn om de familie Ahabad te condoleren en bij te staan. O.a de moeder van Rabie Ablak, de vrouw van El Majjaoui en de zus van El Haki zijn aanwezig. Ook de moeder van Nasser Zafzafi aanwezig.

Laatste update: Moeder Bilal Ahabad begraven

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.