Eerste vrouwelijke chirurg in Marokko overleden na coronabesmetting

De medische gemeenschap rouwt om de dood van een grote dame in de geneeskunde: professor Fadma Abi. Ze was de eerste vrouwelijke chirurg in Marokko, op 2 oktober stierf ze aan complicaties als gevolg van het coronavirus.

Fadma Abi kwam uit Khénifra, een stad in de Atlas. Fadma reisde af naar Frankrijk om haar studie af te ronden. In 1981 behaalde ze een postdoctoraal diploma in algemene anatomie en organogenese aan de Universiteit van Montpellier, gevolgd door een gespecialiseerd diploma in algemene chirurgie.

Het jaar daarop, in 1982, werd ze de eerste vrouwelijke chirurg in Marokko, tijdens een officiële ceremonie voor de toenmalige minister van Volksgezondheid, op een moment dat de functie voorbehouden was aan mannen. In hetzelfde jaar voltooide ze met succes haar eerste openhartoperatie.

In haar voortdurende zoektocht naar perfectie behaalde ze in juni 1989 een certificaat in echografie aan de Universiteit van Parijs.
In 1992 legde ze zich toe op het doorgeven van haar kennis en werd ze professor aan de Faculteit der Geneeskunde in Casablanca, waar ze de studentes inspireerde om in haar voetsporen te treden.

Fadma kreeg kanker, ze streed jarenlang tegen deze ziekte, begin deze maand overleed ze na besmetting met het coronavirus.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.