Eerste zitting van het hoger beroep van Zafzafi en mede-activisten

Vandaag zal de eerste zitting van het hoger beroep van Nasser Zafzafi en de rest van de prominente activisten starten in de rechtbank van Casablanca. De Riffijnse activisten hebben een paar dagen geleden de rechtbank meegedeeld dat zij niet zullen opdagen omdat vandaag de wekelijkse familiebezoek plaats vindt. De Riffijnse activisten en hun families hadden de Marokkaanse autoriteiten gevraagd om de zitting te verdagen, een verzoek dat genegeerd is door Rabat.

Mohamed Naaimi, een van de Riffijnse activisten die vast zat in Oukkacha die onlangs vrij kwam, heeft vannacht de reis afgelegd van zijn woonplaats Temsamane naar Casablanca om de eerste zitting bij te wonen.

Eergisteren was de eerste zitting van het hoger beroep van de Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui die niet lang duurde omdat hij uit de zaal werd verwijderd. De uitzetting van de journalist die 3 jaar celstraf kreeg kwam nadat hij een verbale woordenwisseling had gehad met de officier van justitie, Hakim Al Ouardi, die de rechtbank vroeg om de voorlopige vrijlating, een verzoek ingediend door El Mahdaoui’s verdediging, niet te accepteren.

Wij zullen dit bericht blijven updaten met het laatste nieuws uit de rechtbank van tweede aanleg in Casablanca.

Update 1: Het familiebezoek in Oukkacha is afgelopen. Verschillende bronnen hebben Arif News verteld dat de Riffijnse activisten aanwezig zullen zijn bij de zitting.

Update2: De zitting is geopend door de activist Ibrahim Bouzian te roepen voor de rechter te staan. Hierna heeft advocaat Eljameai de rechtbank verzocht pauze in te lassen voor het verdedigingsteam. De rechter heeft een pauze van 30 minuten ingelast.
Het moraal van de Riffijnse gedetineerden is hoog en zowel zij als de aanwezigen in de zaal scandeerden leuzen van Riffijnse volksbeweging zoals ‘Wij hebben gezworen de volksbeweging niet te verloochenen‘ en ‘leve Arif‘.

Update3: De rechtbank van tweede aanleg in Sale heeft de Riffijnse activist Elmortada Iamrachen veroordeeld tot 5 jaar celstraf. De Riffijn was eerder veroordeeld tot hetzelfde straf door de rechtbank van eerste aanleg.

Update4: Woordenwisseling tussen Nasser Zafzafi en rechter Lahcen Tafli:
Toen Nasser Zafzafi geroepen werd door de rechter, een routinehandeling om de identiteit van de gedetineerden te verifiëren, ontstond een woordenwisseling tussen de twee. De Riffijnse activist meldde aan de rechter dat de cellen waarin zij moesten wacht enorm stinken naar pis, zo erg dat hij bijna moest overgeven. Nasser maakte duidelijk dat als er geen verandering komt in de cellen dat zij de komende zittingen zullen boycotten.

De woorden van de Riffijn maakten de Marokkaanse rechter boos die hem onderbrak dat hij buiten het onderwerp praat.
Nasser Zafzafi vroeg ook ook om de bond 423 van de wet, inzake een rechtvaardig proces, te implementeren. De Riffijn vroeg ook toestemming om een verzoek in naam van alle Riffijnse gedetineerden voor te lezen. De rechter antwoordde hem echter dat het niet om een politiek proces gaat.
Het antwoord van de rechter zorgde voor opschudding bij de aanwezigen in de zaal. De advocaten van de activisten antwoordden dat het wel om een politiek proces gaat omdat de gedetineerden berechten worden om hun standpunten.

Nasser Zafzafi zelf zei dat dat zijn proces politiek van aard is en dat het tevens discriminerend en racistisch is.
De rechter bleef vasthouden dat het dossier dat hij heeft niet om ene politiek proces gaat maar dat het misdaden bevat die het proces zal uitwijzen of ze daadwerkelijk zijn gepleegd.

De advocaat Mohamed Aghnaj vroeg aan de griffier om te noteren dat de rechter zijn persoonlijke mening gaf toen hij zei dat het proces geen politiek proces is.
De rechtbank heeft het verzoek van de advocaat ingewilligd en benadrukte dat het proces niet politiek van aard is, maar dat het dossier strafbare feiten bevat. De rechter vroeg aan Nasser Zafzafi om geduld te hebben. waarop de Riffijn antwoordde dat hij 20 jaar geduld gaf.

Nasser Zafzafi sloot af met: ”Dit proces is gebaseerd op 1 woord, namelijk ”separatisme”, wat het politiek van aard maakt”. De Riffijn voegde eraan toe: ”Het is een schande dat jullie ons het recht ontnemen om te praten en als dit geen politiek proces was dan had ik geen een woord gezegd!”

Update6: Nabil Ahamjik tegen de rechter die hem vroeg om zijn adres: Mijn adres is het door de Marokkaanse staat geüsurpeerde en gemilitariseerde Al Hoceima oh jullie lafaards!

Update7: De rechtbank heeft besloten de Riffijnse activisten die gratie kregen niet te vervolgen, daarmee vervallen zij uit het dossier. De zitting is verdaagd naar 17 december.

Update8: Mohamed El Haki als antwoord op de rechter die naar zijn adres vroeg: Mijn adres is Oukkacha, afdeling 8, celnummer 2.

Update9: Toen de rechter Lahcen Tafli Mahmoud Bouhannouch opriep begon de Riffijn in het Tamazight te spreken omdat hij het Arabisch niet machtig is. De Marokkaanse rechter vroeg vervolgens Bouhannouch terug te keren naar de glazen kooi. De Riffijn bleef echter doorpraten waarna Tafli zei: “Het is genoeg! Wij verstaan dat niet! Ga terug naar je plek!”. Advocaat Mohamed Aghannaj maakte duidelijk dat de rechter de gedetineerde verbood te spreken in het Tamazight, dat een van de officiële talen van het land is.

Update10: Nasser Zafzafi tegen de rechter die hem om zijn adres vroeg: ”Ik heb geen adres noch vaderland nadat ik beticht werd van separatisme”. Toen de rechter aandrong op een antwoord vertelde de Riffijn hem dat zijn huidige adres Oukkacha (gevangenis in Casablanca) is.

Update11: Rabie Ablak was niet aanwezig in de rechtszaal omdat hij al vijf dagen in hongerstaking is. De rechtbank heeft een brief gekregen van de gevangenisdirectie waarin staat dat de Riffijn weigerde om aanwezig te zijn in de rechtbank.

Update12: Abdelali Houdoe vraagt de Marokkaanse rechtbank om berecht te worden door een Nederlandse rechtbank omdat hij in Nederland is geboren.

Update13: Anas El Khattabi vraagt om de Nederlandse nationaliteit omdat zijn gezin nog steeds een maandelijks bedrag krijgt uit Nederland (de overleden vader van Anas werkte in Nederland).

Update14: Toen de Marokkaanse rechter Ibrahim Abeqqouy vroeg wat zijn adres is, antwoordde de Riffijn: ”Ik kom uit het bezette Al Hoceima”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.